Postupak s ječmom prilikom prijema u silos PPK „Valpovo“ (CROSBI ID 409570)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marija Barić
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Postupak s ječmom prilikom prijema u silos PPK „Valpovo“
Ječam (Horedum sativum) je jednogodišnja biljka iz porodice Gramineae. Jedna je od najstarijih kultura, njegovo uvođenje i širenje u svijetu povezano je sa poviješću čovjeka. Ima najveći areal rasprostranjenosti među žitaricama i kratku vegetaciju. Upotrebljava se u različite svrhe u industrije piva i slada, za ishranu stoke i ljudsku prehranu. Ječam se dijeli na tri podvrste: višeredni, dvoredni te prijelazni ječam. Sjetva ozimog ječma treba započeti potkraj rujna, a završava najkasnije do polovice listopada dok sjetva jarog ječma započinje krajem siječnja i u veljači. Žetva se odvija krajem lipnja i početkom srpnja. (Hosenay, 1994, Krička i sur, 2012) Bolesti koje mogu izazvati velike štete na ječmu su sivoj pjegavosti (Rhynchosporium secalis) i mrežastoj pjegavosti (Pyrenophora/Helminthosporium teres), pepelnica ječma (Erysiphe graminis f.sp. hordei) te smeđa hrđa ječma (Puccinia hordei), a od štetnika je najzastupljenija lema i žitni balac. Prijem ječma u krug tvornice PPK Valpovo odvija se preko teretne porte gdje se vrši uzorkovanje ručnom ili automatskom sondom. Nakon uzimanja uzorka određuje se: vlaga i hektolitarska masa (pomoću Dickey-John uređaja), masa 1000 zrna te primjese u ječmu. Ječam se zatim čisti, premješta, suši i skladišti u silosu.
PPK Valpovo ; ječam ; analize , štetočine ; skladištenje ; silos
nije evidentirano
engleski
Barely entrance in PPK Valpovo" silo
nije evidentirano
PPK Valpovo ; barley ; analyses ; pest ; storage ; silos
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek