Piroliza orezanih ostataka važnijih mediteranskih voćnih kultura – energetska karakterizacija biougljena (CROSBI ID 645700)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Bilandžija, Nikola ; Jurišić, Vanja ; Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Grubor, Mateja ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Slipčević, Danijela
hrvatski
Piroliza orezanih ostataka važnijih mediteranskih voćnih kultura – energetska karakterizacija biougljena
Postoje brojne mogućnosti konverzije biomase u različite oblike biogoriva, a jedna od njih je i termokemijski proces piroliza. Biougljen kao jedan od nusproizvoda pirolize može se koristiti kao sirovina za proizvodnju energije. Ciljevi ovoga rada su utvrditi (I) energetska svojstva orezane biomase važnijih mediteranskih voćnih kultura (vinova loza, maslina, smokva i šipak) kao ulazne sirovine u proces pirolize (II) udio i energetska svojstva proizašlog biougljena kao potencijalne sirovine za procese izgaranja i suizgaranja. Postotni udio biougljena istraživanih vrsta iznosio je od 25, 28 (smokva) do 31, 45% (vinova loza). U odnosu na ulaznu sirovinu, proces pirolize je pozitivno utjecao na biougljen povećanjem gornje ogrjevne vrijednosti, fiksiranog ugljika i koksa, ali i negativno uslijed povećanja udjela pepela.
Mediteranske voćne kulture, orezana biomasa, piroliza, biougljen
nije evidentirano
engleski
Pruned residues pyrolysis of major Mediteran fruit cultures - biochar energy properties
nije evidentirano
Mediterian fruit cultures, pruned biomass, pyrolysis, biochar
nije evidentirano
Podaci o prilogu
632-636.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings SA 2017
Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
52 nd Croatian and 12 th International symposium on agriculture
predavanje
12.02.2017-17.02.2017
Dubrovnik, Hrvatska