Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe (CROSBI ID 645705)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Pankretić, Iva ; Grubor, Mateja ; Slipčević, Danijela
hrvatski
Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe
Zob je u posljednje vrijeme postala važna žitarica u u prehrani ljudi i prozvodnji energije. Zrno sadrži kvalitetna nutritivna, dok slama sadrži dobra energetska (goriva) svojstva. Međutim, često zbog povišene vlage zrna prilikom žetve, zob se ne može odmah uskladištiti te se mora doraditi najčešće konvekcijskim sušenjem. Nakon žetve ostaje velika količina slame zobi koja se najčešće zaorava, a predstavlja iskoristivu biomasu. Provedeno istraživanje utvrdilo je da zrna zobi sadrže kvalitetna nutritivna svojstva, bilo u prirodnom ili sušenom stanju te da slama sadrži dobra energetska svojstva posebno gornju ogrijevnu vrijednost od 18, 24 MJ/kg, dok je sadržaj pepela nešto viši od EU standarda.
Zob, konvekcijsko sušenje, energija
nije evidentirano
engleski
Oat utilization for nutrition and energy purposes
nije evidentirano
Oat, convection drying, energy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
664-668.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings SA 2017
Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
52 nd Croatian and 12 th International symposium on agriculture
predavanje
12.02.2017-17.02.2017
Dubrovnik, Hrvatska