Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe (CROSBI ID 645705)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Pankretić, Iva ; Grubor, Mateja ; Slipčević, Danijela Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe // Proceedings SA 2017 / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 664-668

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Antonović, Alan ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Pankretić, Iva ; Grubor, Mateja ; Slipčević, Danijela

hrvatski

Iskoristivost zobi u nutritivne i energetske svrhe

Zob je u posljednje vrijeme postala važna žitarica u u prehrani ljudi i prozvodnji energije. Zrno sadrži kvalitetna nutritivna, dok slama sadrži dobra energetska (goriva) svojstva. Međutim, često zbog povišene vlage zrna prilikom žetve, zob se ne može odmah uskladištiti te se mora doraditi najčešće konvekcijskim sušenjem. Nakon žetve ostaje velika količina slame zobi koja se najčešće zaorava, a predstavlja iskoristivu biomasu. Provedeno istraživanje utvrdilo je da zrna zobi sadrže kvalitetna nutritivna svojstva, bilo u prirodnom ili sušenom stanju te da slama sadrži dobra energetska svojstva posebno gornju ogrijevnu vrijednost od 18, 24 MJ/kg, dok je sadržaj pepela nešto viši od EU standarda.

Zob, konvekcijsko sušenje, energija

nije evidentirano

engleski

Oat utilization for nutrition and energy purposes

nije evidentirano

Oat, convection drying, energy

nije evidentirano

Podaci o prilogu

664-668.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings SA 2017

Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

52 nd Croatian and 12 th International symposium on agriculture

predavanje

12.02.2017-17.02.2017

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)