Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske (CROSBI ID 409684)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Ćorić, Nevena Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske / Banjari, Ines (mentor); Sokolić, Darja (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Ćorić, Nevena

Banjari, Ines

Sokolić, Darja

hrvatski

Konzumacija pekarskih proizvoda i procjena unosa soli odrasle populacije tri regije Hrvatske

Sol (NaCl), iako nužna za organizam i u proizvodnji i konzerviranju hrane danas je u fokusu znanstvene i stručne javnosti zbog povezanosti s najvažnijim uzročnicima morbiditeta i mortalitea diljem svijeta. Pekarski proizvodi zbog svoje učestalosti konzumacije značajno doprinose dnevnom unosu soli. Prikazani su rezultati za konzumaciju pekarskih proizvoda i unos soli iz istih za odraslu populaciju tri regije Hrvatske: Zagreb i okolica (Z), Sjeverna Hrvatska (SH), te Istra, Primorje i Gorski kotar (IPG). Ovo je dio istraživanja o prehrambenim navikama odrasle populacije Republike Hrvatske koje je provela Hrvatska agencija za hranu. Ukupna dnevna konzumacija pekarskih proizvoda je 142, 50 ± 110, 54 g u Z, 150, 18 ± 114, 98 g u SH, te 142, 45 ± 115, 55 g u IPG. Najčešće se konzumiraju polubijeli i bijeli kruh. Ukupan dnevni unos soli iz ovih proizvoda je 2, 51 ± 1, 97 g u Z, 2, 53 ± 1, 90 g u SH i 2, 40 ± 1, 96 g u IPG. Usporedbom regija, statistički značajne razlike su utvrđene samo između Z i druge dvije regije u doprinosu kruha i peciva u ukupnoj konzumaciji pekarskih proizvoda i unosu soli. Također, utvrđen je statistički značajno veći unos soli iz peciva u Z u odnosu na SH (p=0, 047). Obzirom na spol, statistički značajne razlike su utvrđene samo za konzumaciju kruha i unos soli iz kruha, u sve tri regije. Prema tipu naselja statistički značajna razlika utvrđena je jedino u regiji SH i to za ukupan unos pekarskih proizvoda (p=0, 010), unos peciva (p=0, 029) i ukupan unos soli (p=0, 006) gdje osobe iz sela imaju značajno niži unos. U regiji IPG utvrđena je značajna pozitivna korelacija indeksa tjelesne mase i konzumacije kruha (r=0, 374).

konzumacija pekarskih proizvoda ; unos soli ; nacionalna anketa o potrošnji hrane ; Hrvatska

Ovo ispitivanje dio je istraživanja Prehrambene navike odrasle populacije u Republici Hrvatskoj (RH) koje je provela Hrvatska agencija za hranu (HAH).

engleski

Consumption of bakery products and the assesment of salt intake among adults from three Croatian regions

nije evidentirano

bakery products consumption ; salt intake ; national food consumption survey ; Croatia

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

09.03.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija