Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Smjernice za prehranu starije populacije (CROSBI ID 646022)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Tomičić, Marion Smjernice za prehranu starije populacije // VII. Kongres Društva nastavnika opće / obiteljske medicine (DNOOM) BOLESNIK S GASTROENTEROLOŠKIM POREMEĆAJEM U OBITELJSKOJ MEDICINI Knjiga sažetaka / Bergman, Marković, Biserka (ur.). 2016

Podaci o odgovornosti

Tomičić, Marion

hrvatski

Smjernice za prehranu starije populacije

Pravilna prehrana važna je u procesu očuvanja zdravlja i sniženju rizika od nastanka kroničnih i bolesti specifičnih za starost. Fiziološki proces starenja dovodi do niza tjelesnih i psiholoških promjena koje uz prisutnost kroničnih bolesti i redovito uzimanje lijekova utječu na nutritivne potrebe i status pojedinca. Na prehrambeni unos dodatno mogu utjecati brojne psihosocijalne i socioekonomske promjene koje prate starenje. Neravnoteža između potrebe za nutrijentima i prehrambenog unosa vodi nastanku malnutricije koja je česta kod osoba starije dobi, pa je redovita procjena nutritivnog statusa bitan dio zdravstvene skrbi za ovu populaciju. Procjena se vrši minimalno jednom godišnje pri čemu se koriste validirane metode (NRS 2002, MNA te MUST) uzimajući u obzir odrednice geroantropometrije. Starenjem se smanjuju ukupne dnevne energetske i potrebe za makronutrijentima, dok su potrebe za mikronutrijentima jednake ili veće nego tijekom zrele dobi pa je posebnu pozornost potrebno posvetiti mogućem nedostatku vitamina D, B12, folne kiseline i kalcija. Pomno planiranje i priprema obroka važan je dio nutritivne njege osoba starije dobi. Potrebno je prilagoditi raspored i sastav obroka a pri tom zadovoljiti preporučeni energetski unos i dnevnu količinu tekućine. Kod dijagnosticirane ili prijeteće malnutricije važno je odmah reagirati oralnom primjenom enteralnih pripravaka i to kod potvrđenog nedostatnog unosa hrane, nenamjernoga gubitka tjelesne mase od 5% tijekom 3 mjeseca ili 10% tijekom 6 mjeseci ili kada je BMI ispod 22 kg/m2. Tako povećavamo unos energije, proteina i mikronutitijenata što poboljšava nutritivni status i preživljenje bolesnika.

smjernice, prehrana starijih

nije evidentirano

engleski

Nutrition Guidelines for the Elderly

nije evidentirano

guidelines, nutrition for elderly

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

VII. Kongres Društva nastavnika opće / obiteljske medicine (DNOOM) BOLESNIK S GASTROENTEROLOŠKIM POREMEĆAJEM U OBITELJSKOJ MEDICINI Knjiga sažetaka

Bergman, Marković, Biserka

Podaci o skupu

VII. Kongres Društva nastavnika opće / obiteljske medicine (DNOOM) BOLESNIK S GASTROENTEROLOŠKIM POREMEĆAJEM U OBITELJSKOJ MEDICINI

predavanje

10.03.2016-13.03.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita