Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske (CROSBI ID 409804)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovač, Ana Marija Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske / Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2017

Podaci o odgovornosti

Kovač, Ana Marija

Tlak Gajger, Ivana ; Vlainić, Josipa

hrvatski

Antimikrobni potencijal meda iz Republike Hrvatske

Med, primarni proizvod medonosnih pčela, tisućama godina korišten je kao lijek, no usprkos tome antimikrobna učinkovitost meda još uvijek nije u potpunosti razjašnjena. Za potrebe istraživanja, prikupljeno je 14 uzoraka meda, s različitih lokacija južne Dalmacije i kontinentalne Hrvatske, s ciljem određivanja minimalne inhibitorne koncentracije meda planike, vrijesa, mandarine i kestena. Istražena su antimikrobna svojstva na bakterije E. coli, S. aureus, H. pylori i M. fortuitum te gljivicu C. albicans. Upotrebljena je metoda nasađivanja bakterija na mikrotitracijske ploče, u koje su prethodno dodana serijska razrjeđenja meda. Nakon inkubacije, očitani su rezultati spektrofotometrom (540 nm) te je utvrđena minimalna koncentracija meda koja inhibira rast više od 50%, odnosno 80% bakterija. Najbolja antimikrobna svojstva pokazuju med planike i vrijesa, a najslabija med mandarine. Modificiranom Folin-Ciocalteu metodom utvrđena je količina ukupnih fenola, kolorimetrijski s AlCl3 određena je količina flavonoida, a antioksidacijska aktivnost meda utvrđena je FRAP metodom te metodom gašenja DPPH radikala. Najmanju koncentraciju ukupnih fenola, flavonoida te antioksidacijsku aktivnost pokazuje med planike, a najveću količinu flavonoida med mandarine. Najveće vrijednosti ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost posjeduje med vrijesa. Antimikrobna učinkovitost prvenstveno ovisi o botaničkom, a posredno i geografskom podrijetlu.

med, antimikrobna učinkovitost, fenoli, flavonoidi, antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial potential of honey from Republic of Croatia

nije evidentirano

honey, antimicrobial effect, phenolic content, flavonoids, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

28.02.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Veterinarska medicina