Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica (CROSBI ID 237755)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Zdolec, Nevijo ; Čop, Matea ; Dobranić, Vesna
hrvatski
Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica
Enterococcus faecalis 101 izoliran je iz sirovog mlijeka i primijenjen u proizvodnji trajnih kobasica od svinjskog mesa u domaćinstvu. Soj pokazuje inhibicijsko djelovanje prema bakteriji L. monocytogenes in vitro. Tijekom zrenja kobasica praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterokoka, kvasaca i plijesni, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas spp. i Yersinia enterocolitica. Patogene bakterije nisu izolirane, a broj enterokoka u inokuliranoj kobasici ostao je nepromijenjen tijekom zrenja (5 log CFU/g). Kultura E. faecalis 101 nije utjecala nepovoljno na senzorna svojstva kobasica. Potrebna su dodatna istraživanja sigurnosti soja s obzirom na virulentnost, rezistenciju i biogene amine.
Enterococcus faecalis, trajne kobasice, zaštitna kultura
Istraživanje je financirano sredstvima potpore Sveučilišta u Zagrebu, „Rizici antimikrobne rezistencije i biogenih amina iz hrane životinjskog podrijetla“.
engleski
Implementation of a dairy-origin culture of Enterococcus faecalis 101 in the production of dry sausages
nije evidentirano
Enterococcus faecalis, dry sausages, protective culture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25 (1-2)
2017.
56-62
objavljeno
1330-2124