Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica (CROSBI ID 237755)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Zdolec, Nevijo ; Čop, Matea ; Dobranić, Vesna Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 25 (2017), 1-2; 56-62

Podaci o odgovornosti

Zdolec, Nevijo ; Čop, Matea ; Dobranić, Vesna

hrvatski

Primjena Enterococcus faecalis 101 iz mlijeka u proizvodnji trajnih kobasica

Enterococcus faecalis 101 izoliran je iz sirovog mlijeka i primijenjen u proizvodnji trajnih kobasica od svinjskog mesa u domaćinstvu. Soj pokazuje inhibicijsko djelovanje prema bakteriji L. monocytogenes in vitro. Tijekom zrenja kobasica praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterokoka, kvasaca i plijesni, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas spp. i Yersinia enterocolitica. Patogene bakterije nisu izolirane, a broj enterokoka u inokuliranoj kobasici ostao je nepromijenjen tijekom zrenja (5 log CFU/g). Kultura E. faecalis 101 nije utjecala nepovoljno na senzorna svojstva kobasica. Potrebna su dodatna istraživanja sigurnosti soja s obzirom na virulentnost, rezistenciju i biogene amine.

Enterococcus faecalis, trajne kobasice, zaštitna kultura

Istraživanje je financirano sredstvima potpore Sveučilišta u Zagrebu, „Rizici antimikrobne rezistencije i biogenih amina iz hrane životinjskog podrijetla“.

engleski

Implementation of a dairy-origin culture of Enterococcus faecalis 101 in the production of dry sausages

nije evidentirano

Enterococcus faecalis, dry sausages, protective culture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25 (1-2)

2017.

56-62

objavljeno

1330-2124

Povezanost rada

Veterinarska medicina