Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka (CROSBI ID 335098)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cvetko, Adrijana Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka / Tratnik, Ljubica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2001

Podaci o odgovornosti

Cvetko, Adrijana

Tratnik, Ljubica

hrvatski

Senzorska ocjena i prihvatljivost probiotičkih mliječnih napitaka

Proizvedeni su probiotički fermentirani mliječni napici upotrebom bakterija Lactobacillus acidophillus (La 5) i Bifidobacterium bifidum (Bb 12). Proučavan je utjecaj dodatka mlijeka u prahu i koncentrata proteina sirutke (kps) u mlijeko, na vrijeme trajanja fermentacije i na senzorska svojstva proizvoda. Za acidofil (kontrolni uzorak) fermentacija je trajala 18 h, a za uzorak s dodacima 19 h i 45 min, a za sve bifido uzorke fermentacija je prekinuta nakon 28 h. Dodatak kps-a je lošije utjecao na senzorska svojstva proizvoda, pa su ukupne ocjene za te proizvode bile niže od ocjena kontrolnog uzorka i uzorka s dodatkom mlijeka u prahu. Kontrolni uzorci i uzorci s dodatkom mlijeka u prahu bili su bolje kvalitete i znatno poželjniji od uzoraka s dodatkom koncentrata proteina sirutke, što je potvrdila i analiza varijance sa značajnim razlikama između uzoraka, a Duncanovim testom utvrđena je razlika svakog pojedinog uzorka od ostalih.

fermentirani napici; probiotik; senzorska ocjena; prihvatljivost

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation and acceptability of probiotic fermented dairy beverages

nije evidentirano

fermented dairy beverages; probiotic; sensory analysis; acceptability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

11.07.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano