Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na antioksidativne komponente u začinskoj paprici (CROSBI ID 646424)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vinković, Tomislav ; Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa Čamagajevac, Ivna
hrvatski
Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na antioksidativne komponente u začinskoj paprici
Začinska paprika (Capsicum annuum L.) je bogata različitim aktivnim komponentama koje pozitivno utječu na kvalitetu proizvoda te ljudsko zdravlje. Biološki aktivne komponente se nalaze u različitim organima paprike, ali se najveća koncentracija nalazi upravo u plodu koji se koristi kao začin. Među važnijim komponentama su fenoli i flavonoidi koji imaju značajnu ulogu u sastavu paprike. Posjeduju značajna antioksidativna svojstva i primjenu u medicini, a najznačajniji među flavonoidima su luteolin i kvercetin. Najvažniji fenoli su galna kiselina, kafeinska kiselina, hidrokinon, katehol, cimetna kiselina, eugenol i dr. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj okolišnih i genetskih faktora kao što su godina proizvodnje, lokacija i sorta na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici. Tijekom istraživanja je utvrđeno da svi istraživani faktori utječu značajno na koncentraciju fenolnih spojeva i flavonoida. Međutim, tijekom dvije godine istraživanja je utvrđena različita koncentracija fenola i flavonoida na istraživanim lokacijama u ovisnosti o vegetacijskoj godini. Također, u usporedbi s 2012. tijekom 2103. godine koja je bila popraćena nižim temperaturama zraka tijekom intenzivnog plodonošenja, utvrđena je značajno veća koncentracija fenola. Na kraju, iz dobivenih rezultata laboratorijskih i statističkih analiza se može zaključiti da je koncentracija fenola i flavonoida pod značajnim utjecajem okolišnih faktora kao dio odgovora biljke na okolišni stres.
paprika ; fenoli ; flavonoidi ; okolišni i genetski faktori
nije evidentirano
engleski
Influence of environmental and genetic factors on antioxidative components in red pepper
nije evidentirano
pepper ; phenols ; flavonoids ; environmental and genetic factors
nije evidentirano
Podaci o prilogu
142-143.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma
Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
52. hrvatski i 12.međunarodni simpozij agronoma
predavanje
12.02.2017-17.02.2017
Dubrovnik, Hrvatska