Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na antioksidativne komponente u začinskoj paprici (CROSBI ID 646424)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vinković, Tomislav ; Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa Čamagajevac, Ivna Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na antioksidativne komponente u začinskoj paprici // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 142-143

Podaci o odgovornosti

Vinković, Tomislav ; Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa Čamagajevac, Ivna

hrvatski

Utjecaj okolišnih i genetskih čimbenika na antioksidativne komponente u začinskoj paprici

Začinska paprika (Capsicum annuum L.) je bogata različitim aktivnim komponentama koje pozitivno utječu na kvalitetu proizvoda te ljudsko zdravlje. Biološki aktivne komponente se nalaze u različitim organima paprike, ali se najveća koncentracija nalazi upravo u plodu koji se koristi kao začin. Među važnijim komponentama su fenoli i flavonoidi koji imaju značajnu ulogu u sastavu paprike. Posjeduju značajna antioksidativna svojstva i primjenu u medicini, a najznačajniji među flavonoidima su luteolin i kvercetin. Najvažniji fenoli su galna kiselina, kafeinska kiselina, hidrokinon, katehol, cimetna kiselina, eugenol i dr. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj okolišnih i genetskih faktora kao što su godina proizvodnje, lokacija i sorta na sadržaj fenola i flavonoida u mljevenoj začinskoj paprici. Tijekom istraživanja je utvrđeno da svi istraživani faktori utječu značajno na koncentraciju fenolnih spojeva i flavonoida. Međutim, tijekom dvije godine istraživanja je utvrđena različita koncentracija fenola i flavonoida na istraživanim lokacijama u ovisnosti o vegetacijskoj godini. Također, u usporedbi s 2012. tijekom 2103. godine koja je bila popraćena nižim temperaturama zraka tijekom intenzivnog plodonošenja, utvrđena je značajno veća koncentracija fenola. Na kraju, iz dobivenih rezultata laboratorijskih i statističkih analiza se može zaključiti da je koncentracija fenola i flavonoida pod značajnim utjecajem okolišnih faktora kao dio odgovora biljke na okolišni stres.

paprika ; fenoli ; flavonoidi ; okolišni i genetski faktori

nije evidentirano

engleski

Influence of environmental and genetic factors on antioxidative components in red pepper

nije evidentirano

pepper ; phenols ; flavonoids ; environmental and genetic factors

nije evidentirano

Podaci o prilogu

142-143.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma

Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

52. hrvatski i 12.međunarodni simpozij agronoma

predavanje

12.02.2017-17.02.2017

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)