Enzimi: što s njima, a što bez njih? (CROSBI ID 58442)
Prilog u knjizi | ostalo
Podaci o odgovornosti
Bosak, Anita
hrvatski
Enzimi: što s njima, a što bez njih?
Popularnoznanstveni članak iznosi činjenice koje je potrebno znati o građi, načinu djelovanja i važnoj ulozi enzima u živom organizmu, kao i o poznavanju primjene enzima u proizvodnji brojnih prehrambenih proizvoda poput sireva, vina i pekarskih proizvoda. Posebno su istaknute grupe enzima koje su uključene u normalno funkcioniranje probavnog i živčanog sustava te u proces fotosinteze. Djelovanje enzima (biološkog katalizatora) kao ubrzivača kemijskih procesa zorno je prikazano opisom pokusa raspada vodikovog peroksida na zraku u i bez prisutnosti enzima. Javno predavanje o ovoj temi održano je tijekom manifestacije Dani otvorenih vrata IMI 2015. u Zagrebu, a prezentacija je dostupna na mrežnoj stranici dov.imi.hr u kategoriji Edukacija.
aktivno mjesto ; aminokiseline ; enzimi ; inhibitor ; supstrat
nije evidentirano
engleski
Enzymes: what about life with and without them?
nije evidentirano
active site ; aminoacids ; enzymes ; inhibitor ; substrate
nije evidentirano
Podaci o prilogu
21-26.
objavljeno
Podaci o knjizi
Stipičević, Sanja
Zagreb: Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada
2017.
978-953-96817-5-1