Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka (CROSBI ID 646689)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Rebekić, Andrijana ; Ivezić, Vladimir ; Engler, Meri ; Kerovec, Darko ; Lončarić, Zdenko Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka // Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2016. str. 70-70

Podaci o odgovornosti

Rebekić, Andrijana ; Ivezić, Vladimir ; Engler, Meri ; Kerovec, Darko ; Lončarić, Zdenko

hrvatski

Utjecaj biofortifikacije na in vitro bioraspoloživost željeza i cinka

Kako bi se zadovoljile potrebe za željezom i cinkom u svakodnevnoj prehrani ljudima kojima su žitarice osnovna namirnica, potrebno je povećati koncentraciju tih elemenata u zrnu te njihovu bioraspoloživost. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj biofortifikacije cinkom i prihrane dušikom na bioraspoloživost željeza i cinka iz zrna pšenice sorte Srpanjka. Poljski pokus je proveden u vegetacijskoj sezoni 2013/2014. Primijenjeni su tretmani gnojidbe cinkom (kontrola bez Zn i folijarna aplikacija 1, 5 kg/ha Zn u obliku cink-sulfata) i tretmani gnojidbe dušikom (0, 110, 145 i 180 kg/ha) u četiri ponavljanja. Simulacija probave in vitro provedena je metodom po Kiersu, a koncentracije željeza i cinka u uzorcima nakon in vitro probave te u uzorcima cjelovitog zrna utvrđene su ICP-OES tehnikom. Bifortifikacija cinkom nije značajno utjecala na bioraspoloživost cinka (df =1 ; F=3, 6 ; p<0, 07), ali je imala značajan utjecaj na koncentraciju cinka u cjelovitom zrnu (df =1 ; F=89, 8 ; p< 0, 01) i u uzorcima nakon in vitro probave (df =1 ; F=82, 3 ; p<0, 01). Osim toga utvrđen je značajan utjecaj gnojidbe dušikom na bioraspoloživost željeza (df =3 ; F=4, 17 ; p =0, 018) jer se bioraspoloživost željeza snižavala povećanjem razine gnojidbe dušikom. Konzumacijom zrna biofortificirane pšenice u organizam će biti unesena veća količina cinka u odnosu na konzumaciju nebiofortificiranog zrna pšenice.

pšenica ; biofortifikacija ; probavljivost

nije evidentirano

engleski

Effect of biofortification on in vitro bioavailability of iron and zinc

nije evidentirano

wheat ; biofortification ; digestibility

nije evidentirano

Podaci o prilogu

70-70.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts "9th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH"

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-41-2

Podaci o skupu

9th International Scientific and Professional Conference With Food to Health

poster

13.10.2016-13.10.2016

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)