Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti (CROSBI ID 58520)
Prilog u knjizi | ostalo
Podaci o odgovornosti
Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka
hrvatski
Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti
Upozoriti na mikrobiološke opasnosti u hrani, nepravilnu pripremu, rukovanje i čuvanje zdravstveno ispravne hrane, o tome što može dovesti do kontaminacije patogenim mikrobima (Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Clostridium) i povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom. Upozoriti na opasnost od sirove hrane, posebno mesa, peradi, riba i morskih plodova, voća i povrća, jaja i mlijeka ; namirnica koje brzo podliježu mikrobnom kvarenju i tako postaju rizične za ljudsko zdravlje. Navesti rizičnu populaciju (djeca, trudnica, starije osobe i osobe oslabljene imunosti) posebno osjetljivu na otrovanja hranom, za koje su posljedice bolesti koje se prenose hranom uobičajeno teže i češće s tragičnim ishodom, uputiti na rizične namirnice, njihov utjecaj na zdravlje i istaknuti smjernice kakvu hranu treba jesti (koje namirnice treba izbjegavati i koje su sigurnija zamjena za rizičnu hranu). Dati smjernice za osnovna načela u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane: čistiti, odvajati, kuhati, hladiti ; kako bi se bolesti koje se prenose hranom spriječile ili barem smanjile.
sigurnost hrane, otrovanja hranom, higijena,
nije evidentirano
engleski
Food safety:microbiological/infectious aspects
nije evidentirano
food safety, food poisoning, hygiene
nije evidentirano
Podaci o prilogu
113-121.
objavljeno
Podaci o knjizi
Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji
Kolaček, Sanja ; Hojsak, Iva ; Niseteo, Tena
Zagreb: Medicinska naklada
2016.
978-953-176-761-3