Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti (CROSBI ID 58520)

Prilog u knjizi | ostalo

Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti // Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji / Kolaček, Sanja ; Hojsak, Iva ; Niseteo, Tena (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2016. str. 113-121

Podaci o odgovornosti

Markov, Ksenija ; Frece, Jadranka

hrvatski

Sigurnost hrane: mikrobiološki/infektološki aspekti

Upozoriti na mikrobiološke opasnosti u hrani, nepravilnu pripremu, rukovanje i čuvanje zdravstveno ispravne hrane, o tome što može dovesti do kontaminacije patogenim mikrobima (Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Clostridium) i povećati rizik od bolesti koje se prenose hranom. Upozoriti na opasnost od sirove hrane, posebno mesa, peradi, riba i morskih plodova, voća i povrća, jaja i mlijeka ; namirnica koje brzo podliježu mikrobnom kvarenju i tako postaju rizične za ljudsko zdravlje. Navesti rizičnu populaciju (djeca, trudnica, starije osobe i osobe oslabljene imunosti) posebno osjetljivu na otrovanja hranom, za koje su posljedice bolesti koje se prenose hranom uobičajeno teže i češće s tragičnim ishodom, uputiti na rizične namirnice, njihov utjecaj na zdravlje i istaknuti smjernice kakvu hranu treba jesti (koje namirnice treba izbjegavati i koje su sigurnija zamjena za rizičnu hranu). Dati smjernice za osnovna načela u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane: čistiti, odvajati, kuhati, hladiti ; kako bi se bolesti koje se prenose hranom spriječile ili barem smanjile.

sigurnost hrane, otrovanja hranom, higijena,

nije evidentirano

engleski

Food safety:microbiological/infectious aspects

nije evidentirano

food safety, food poisoning, hygiene

nije evidentirano

Podaci o prilogu

113-121.

objavljeno

Podaci o knjizi

Prehrana u općoj i kliničkoj pedijatriji

Kolaček, Sanja ; Hojsak, Iva ; Niseteo, Tena

Zagreb: Medicinska naklada

2016.

978-953-176-761-3

Povezanost rada

Biotehnologija