Hemodijaliza i peritonejska dijaliza, pračenje statusa pothranjenosti dijaliziranih bolesnika (CROSBI ID 648528)
Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vitez, Brankica ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Levanić, Davor ; Neuberg, Marijana ; Sajko, Melita
hrvatski
Hemodijaliza i peritonejska dijaliza, pračenje statusa pothranjenosti dijaliziranih bolesnika
Nadomještanje bubrežne funkcije kod bolesnika s kroničnim bubrežnim zatajenjem (KBZ), provodi se metodom dijalize, peritonejskom dijalizom i transplantacijom bubrega. Pravilna i uravnotežena prehrana ima veliku i značajnu ulogu kod dijaliziranih bolesnika u prevenciji nastanka pothranjenosti, ublažavanja i liječenja PEP- proteinsko energetske pothranjenosti. Procjena i praćenje statusa uhranjenosti ključne su sastavnice optimalnog liječenja bubrežnih bolesnika, a provode se metodama od jednostavnih mjerenja do sveobuhvatnih obrazaca koji uključuju antropometrijske, biokemijske i subjektivne metode procjene statusa uhranjenosti bolesnika. Za dokazivanje PEP-proteinsko energetske pothranjenosti koristi se MIS (eng. Malnutricion-inflammation score) ili sveobuhvatni test sindroma pothranjenosti i upale. Zbroj ovih 10 MIS komponenti u rasponu od 0 do 30, koja označava veći stupanj ozbiljnosti. Test ima 10 dijelova, svaki s četiri težine od O (normalna) do 3 (vrlo teške). Vrijednosti MIS skora određuju prisutnost ili odsustvo, te stupanj PEP. Cilj ovog rada je ukazati na važnost prehrane i prikaz PEP pacijenata na dijalizi u Općoj bolnici Varaždin. Istraživanje je provedeno u sklopu izrade završnog rada na trogodišnjem studiju sestrinstva, a odobreno je od strane etičkog povjerenstva bolnice. Ispitivanjem je bila obuhvaćena populacija bolesnika (N=70), koji su na kroničnom programu dijalize (najmanje tri mjeseca) i starijima od osamnaest godina, tijekom ožujka i travnja 2015.godine. U program analize podataka i obrade ušli su bolesnici koji nisu imali akutni upalni proces. Istraživanjem su obuhvaćeni podaci osobne anamneze, fizikalni pregled, laboratorijski nalazi (serumski albumin i TIBC-ukupni kapacitet vezivanja željeza), kao i ITM-indeks tjelesne mase. Za postavljanje dijagnoze od tri navedena parametra potrebno je da dva budu pozitivna. Dobiveni rezultati prikazuju da 16 bolesnika ima PEP što čini 23 % bolesnika, dok 54 bolesnika nema PEP što čini 77 % bolesnika na dijalizi. Bolesnicima na dijalizi kod kojih je dokazana PEP, uvedena je oralna terapija sa pripravcima za enteralnu prehranu: između obroka (barem 1-2 sata nakon obroka), u posljednjem satu dijalize (1-2 sata nakon obroka na dijalizi) i kao kasni obroka (oko 22 sata). Korištenjem enteralnih pripravaka na dijalizi može se postići bitno smanjenje katabolizma bjelančevina i poboljšanje bolesnikova nutricijskog statusa. Procjenu statusa uhranjenosti trebalo bi provesti kod svih novo dijagnosticiranih bubrežnih bolesnika i bolesnika na samom početku dijalize, te tijekom dijalize dva puta godišnje. Liječenje tih bolesnika je vrlo složeno i potrebna je stalna suradnja medicinskih sestara, liječnika i bolesnika. Dobrom edukacijom i suradnjom bolesnika i njihovih obitelji mogu se postići dobri rezultati i olakšati bolesnicima provođenje dijalize. Pravilnom prehranom bolesnika smanjuju se komplikacije koje mogu nastati tijekom dijalize i poboljšava se liječenje, a time se omogućava bolja i kvalitetnija dijaliza bolesnika.
prehrana, dijaliza, proteinsko energijska pothranjenost, procjena statusa uhranjenosti
nije evidentirano
engleski
Hemodialization and peritone dial preliminary status of potency of dialized patients
nije evidentirano
Nutrition, dialysis, protein energy malnutrition, estimate nutrition status
nije evidentirano
Podaci o prilogu
222-222.
2017.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Acta medica Croatica
Kes, Petar
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
1330-0164
Podaci o skupu
Hrvatski kongres nefrologije, dijalize i transplantacije s međunarodnim sudjelovanjem (8 ; 2017)
predavanje
19.05.2017-22.05.2017
Vodice, Hrvatska