Tehnološki postupci prerade lista koprive (Urtica dioica L.) kao komponente krmne smjese za hranidbu peradi (CROSBI ID 648639)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pliestić, Stjepan ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante
hrvatski
Tehnološki postupci prerade lista koprive (Urtica dioica L.) kao komponente krmne smjese za hranidbu peradi
Dvodomna kopriva (Urtica dioica L.) sadrži znatnu količinu bioaktivnih spojeva antioksidativnog djelovanja u svim svojim biljnim dijelovima, zbog čega se njena uporaba proteže od daleke prošlosti pa sve do današnjih dana. Kopriva se kao ljekovita biljka koristi u medicini, prehrani, kozmetici, ali i kao prirodni izvor vlakna i boje (Biesiada i sur., 2009 ; Otles i Yalcin, 2011). Osim toga, kopriva sadrži niz nutritivnih tvari, bogata je mineralima (posebno željezom), vitaminom C i provitaminom A (Guil-Guerrer i sur., 2003). Niz je istraživača utvrdilo njezino antimikrobno (Gulcin i sur., 2004), antidijabetsko, hipoglikemijsko (Ahangarpour i sur., 2012), pa i antioksidativno djelovanje. Temeljem navedenih prednosti izuzetno je pogodna u hranidbi peradi, no primjena lista koprive kao komponente krmne smjese još nije istražena. Ovim radom biti će prikazani eksperimentalni načini i postupci prerade lista koprive u prihvatljive fizikalne oblike - prah određene granulacije, te promjene kemijskog sastava od svježeg do osušenog i usitnjenog stanja. List dvodomne koprive (Urtica dioica L.) bio je sušen u elementarnom (tankom) sloju u sušnici na temperaturi zraka od 50 °C. Listovi dvodomne koprive (n=5) sušeni su od vlažnosti 75.77 % na vlažnost od 2.43 % (vlažna baza). Sušenje je trajalo 120 minuta. Pri tom je utvrđena jednadžba sušenja y = 75.144e-0.029x, uz vrlo visok stupanj determinacije R2= 0.9987. Usitnjavanje je provedeno pri vlažnosti lista od 6.73 % (vlažna baza) na mlinu čekićaru i mlinu pulverizatoru, približno istih tehničkih osobina. Nakon usitnjavanja načinjene su granulometrijke krivulje (distribucija čestica) i određeni moduli ujednačenosti. Usitnjavanjem na mlinu čekićaru modul ujednačenosti (uniformnosti) imao je odnos Mu = 77:23:0, dok je usitnjavanjem na mlinu pulverizatoru modul ujednačenosti iznosio Mu = 99:1:0. Istraživanjem je u svježem listu koprive (vlažna baza) utvrđeno: prosječni antioksidacijski kapacitet od 1936.58 µmolTE/L, uz std. odstupanje 229.39, a prosječni su ukupni fenoli iznosili 732.52 mgGAE/100 g svježe tvari, uz std. odstupanje 143.65. Sadržaj C vitamina iznosio je 63.75 mg/100 g svježe tvari, uz std. odstupanje 21.95. U osušenom listu prosječne vlažnosti 6.73 % (vlažna baza) utvrđen je prosječni antioksidacijski kapacitet od 1677.58 µmolTE/L uz std. odstupanje 1.05, sadržaj suhe tvari od 93.29 %, sadržaj ukupnih kiselina od 0.67 %, a prosječni su ukupni fenoli iznosili 956.74 mgGAE/100 g svježe tvari uz std. odstupanje 0.64. Sadržaj C vitamina iznosio je 62.97 mg/100 g svježe tvari uz std. odstupanje 4.07, a udjel karotenoida 0.0331 mg/g uz std. odstupanje 0.0046. Istraživanjima se utvrđuje mogućnost primjene dehidriranog i usitnjenog lista koprive kao dodatka krmnim smjesama u tehničko tehnološkim proizvodnim linijama krmnih smjesa.
Dvodomna kopriva, sušenje, prah, bioaktivni spojevi, antioksidativno djelovanje, krmne smjese
nije evidentirano
engleski
Processing procedures of nettle leaf (Urtica dioica L.) as a ingredient of compound feed for the feeding of poultry
nije evidentirano
Dioecious nettle, dry, powder, bioactive compounds, antioxidant activity, feed mixtures
nije evidentirano
Podaci o prilogu
60-61.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka XXIV. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2017.
Lulić, Slavko ; Modrić, Mario
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
XXIV Međunarodno savjetovanje "Krmiva 2017"
poster
31.05.2017-02.06.2017
Opatija, Hrvatska