Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308 (CROSBI ID 648746)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Graberec, Ivan ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Pintar, Jasna ; Kaić, Ana Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308 // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.). Zagreb, 2017. str. 91-91

Podaci o odgovornosti

Graberec, Ivan ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Pintar, Jasna ; Kaić, Ana

hrvatski

Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva mesa komercijalnih pilića Ross 308

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka na bazi ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva pilećeg mesa. U istraživanje je bilo uključeno 200 komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 podijeljenih u četiri skupine, ovisno o udjelu pripravka na bazi ortofosforne kiseline koji je bio dodan u vodu za piće (0 ; 0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Nakon završetka pokusa s dobi pilića od 42 dana te uobičajene klaoničke obrade na 20 pilećih trupova, odnosno 5 trupova iz svakog tretmana, obavljena su mjerenja fizikalnih svojstava pilećeg mesa (vrijednost pH15 i pH24, pokazatelji boje (L*, a*, b*), gubici mesnog soka (DL24, DL48) i kalo kuhanja (CL). Statističkom obradom nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) fizikalnih pokazatelja kakvoće mesa između komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 skupina bez dodatka ortofosforne kiseline (kontrolna skupina) i sa dodacima ortofosforne kiseline (0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Također, statistički značajne razlike nisu utvrđene (p>0, 05) niti između skupina s različitim razinama dodatka ortofosforne kiseline. S obzirom na rezultate predmetnog istraživanja možemo zaključiti da uvođenje dodatka na bazi ortofosforne kiseline u vodu za napajanje pilića nije utjecao na osnovna fizikalna svojstva mesa.

fizikalna svojstva ; meso ; ortofosforna kiselina ; pilići

nije evidentirano

engleski

The influence of orthophosphoric acid on the basic physical properties of meat of commercial chicken hybrids Ross 308

nije evidentirano

physico-chemical properties, meat, orthosphoric acid, chickens

nije evidentirano

Podaci o prilogu

91-91.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017

Lulić, Slavko ; Modrić, Mario

Zagreb:

1847-2370

Podaci o skupu

24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017.

poster

31.05.2017-02.06.2017

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)