Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE (CROSBI ID 95629)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Herceg, Zoran ; Lelas, Vesna ; Rimac-Brnčić, Suzana UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE // Mljekarstvo, 52 (2002), 1; 51-60-x

Podaci o odgovornosti

Herceg, Zoran ; Lelas, Vesna ; Rimac-Brnčić, Suzana

hrvatski

UTJECAJ TRIBOMEHANIČKE MIKRONIZACIJE I DODATKA HIDROKOLOIDA NA ENTALPIJU I PRIVIDNU SPECIFIČNU TOPLINU MODELNIH OTOPINA PROTEINA SIRUTKE

Poznavanje termofizičkih svojstava hrane, posebno temperatura faznih promjena, specifične topline i entalpije, nužno je za definiranje parametara procesa zamrzavanja te za određivanje uvjeta skladištenja smrznute hrane. U ovom radu ispitana su termofizička svojstva 10 % modelnih otopina pripremljenih s 60% tribomehanički tretiranim i netretiranim koncentratom proteina sirutke sa i bez dodatka hidrokoloida (HVEP, YO-EH, YO-L i YO-M). Neposredno prije pripreme modelnih otopina koncentrat proteina sirutke u prahu tretiran je u laboratorijskom uređaju za tribomehaničku mikronizaciju i aktivaciju kod 40000 okretaja rotora u minuti (Patent: PCT/1B99/00757). Mjerenje raspodjele veličine čestica proteina sirutke u prahu provedeno je na instrumentu «Fritch – analysette 22» Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize (DTA), dok su specifična toplina i entalpija su izračunati primjenom odgovarajućih matematičkih modela. Rezultati su pokazali da usljed tribomehaničke obrade dolazi do promjena termofizičkih i energetskih svojstva materijala. Nakon tribomehaničke obrade dolazi do promjene granulometrijskog sastava koncentrata proteina sirutke, što ima za posljedicu veću sposobnost stupanja u reakcije s prisutnim hidrokoloidima u modelnim otopinama, te značajne promjene termofizičkih svojstava navedenih modela.

tribomehanička mikronizacija; termofizička svojstva; koncentrat

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF TRIBOMECHANICAL MICRONIZATION AND HYDROCOLLOIDS ADDITION ON ENTHALPY AND APPARENT SPECIFIC HEAT OF WHEY PROTEIN MODEL SOLUTIONS

nije evidentirano

tribomechanical micronization; thermophysical properties; whey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52 (1)

2002.

51-60-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano