Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum) (CROSBI ID 410734)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jagatić, Iva
Voća, Sandra
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Sadržaj bioaktivnih komponenti matičnog soka i voćne kaše Goji bobica (Lycium barbarum)
Goji je drvenasta grmolika biljka iz porodice Solanaceae čiji su plodovi bogatog sadržaja biološki aktivnih spojeva, vitamina, minerala, karotenoida. Cilj ovog rada bio je utvrditi kemijski sastav i sadržaj bioaktivnih tvari u uzorcima svježih plodova goji bobica, matičnog soka i kaše te temeljem dobivenih rezultata utvrditi postoje li razlike u nutritivnom sastavu navedenih uzoraka. Analizom nutritivnog sastava istraživanih uzoraka svježih plodova goji bobica, kaše i matičnog soka utvrđene su značajne razlike u sastavu bioaktivnih tvari: vitamina C, beta karotena, fenola, flavonoida i neflavonoida. U uzorcima voćne kaše goji bobica dokazan je znatno veći sadržaj bioaktivnih tvari i veći antioksidacijski kapacitet u usporedbi s uzorcima matičnog soka i svježih plodova. Iskoristivost soka kod goji bobica je vrlo niska, svega 35, 79 %, no s obzirom na rezultate nutritivnog sastava, sok goji bobica predstavlja važan proizvod. Temeljem dobivenih rezultata može se utvrditi kako su prema nutritivnom sastavu i sadržaju bioaktivnih tvari uzorci voćne kaše najznačajniji izvor hranjivih tvari, dok se najveća prisutnost vitamina C i beta karotena nalazi u svježim plodovima goji bobica.
goji bobice, nutritivni sastav, sok, voćna kaša, bioaktivni spojevi, antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
The content of bioactive compound of native juice and fruit pulp Goji berry (Lycium barbarum)
nije evidentirano
goji berries, nutritional composition, juice, pulp, bioactive compound, antioxidant capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
09.06.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb