Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalni i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske (CROSBI ID 649261)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Zurak, Dora ; Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko Fizikalni i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske // Zbornik sažetaka 24. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2017 / Lulić, Slavko ; Modrić, Mario (ur.). Zagreb: Krmiva, 2017. str. 41-42

Podaci o odgovornosti

Zurak, Dora ; Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko

hrvatski

Fizikalni i fermentacijski profil silaže cijele biljke kukuruza s velikih farma Republike Hrvatske

Silaža cijele biljke kukuruza glavno je voluminozno krmivo u hranidbi goveda u RH. Kvaliteta siliranja mjeri se obujmom produkcije tvari tijekom procesa siliranja koji bitno utječu na hranjivost, konzumaciju i zdravlje goveda. Kako u RH nema sustavnih istraživanja kvalitete siliranja, cilj ovoga rada je bio utvrditi vrijednosti parametara kvalitete silaža cijele biljke kukuruza na velikim farmama kontinentalne RH tijekom proljeća 2016. godine. Izabrani parametri kvalitete obuhvaćali su sadržaj vlage i sirovog pepela, pH vrijednost i titracijsku kiselost, kapacitet zadržavanja vode, raspodjelu veličina čestica cijele silaže ali izdvojenog zrna, te aromatska svojstva prema kitu "Sil-All for corn silage" (Danstar Ferment Ag, Švicarska). Ukupno 33 uzorka silaže reprezentativno je uzorkovano uzimanjem silaže sa cijelog presjeka silosa. Gotovo polovica istraživanih uzoraka je imala udio vlage van granica optimalnog raspona (30 – 40%). pH vrijednost svih silaža je bila unutar optimalnih granica (3, 5 – 4, 2) što upućuje da je aktivna faza siliranja dobro provedena. Međutim, dvije trećine uzoraka je imalo lošija aromatska svojstva od poželjnih što upućuje da je tijekom stabilne faze došlo do promjene u sastavu produkata fermentacije ; mogući uzrok ovih promjena su neadekvatna gustoća sabijanja i djelomična penetracija kisika. Raspon titracijske kiselosti od 4, 09 do 38, 20 mekv. NaOH/kg ST pokazuje da će analizirane silaže imati različita puferirajuća svojstva u buragu ; silaže s manjom vrijednošću titracijske kiselosti će manje pridonijeti snižavanju pH vrijednosti buraga. Kapacitet zadržavanja vode varirao je od 4, 40 do 8, 57 mL/g ST što upućuje na varijabilan sadržaj vlakana u analiziranim uzorcima. Udio zrna u silažama varirao je od 23, 86 do 45, 05% pri čemu je njegova geometrijska veličina čestica dala raspon od 2, 15 do 4, 30 mm. Kod raspodjele čestica silaže na PSPS sitima, polovica ili više od polovice uzoraka je imalo udjele na pojedinim sitima van optimalnih raspona. Na temelju rezultata ovoga istraživanja zaključujemo da je silaža cijele biljke kukuruza na velikim mliječnim i tovnim farmama kontinentalne RH jako neujednačena i u dosta parametara lošija od standarda te da se postupcima siliranja mora posvetiti veća pažnja.

kukuruzna silaža ; pH ; titracijska kiselost ; veličina čestica ; aromatska svojstva

nije evidentirano

engleski

Physical and fermentation profile of corn silage on large farms in Croatia

nije evidentirano

corn silage ; pH ; titratable acidity ; particle size ; aroma

nije evidentirano

Podaci o prilogu

41-42.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Lulić, Slavko ; Modrić, Mario

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017.

predavanje

31.05.2017-02.06.2017

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)