Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210 (CROSBI ID 240139)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Dugonjić, Aldin ; Levanić, Davor ; Šušnić, Saša ; Šušnić, Vesna Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210 // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 19 (2017), 3; 240-245

Podaci o odgovornosti

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Dugonjić, Aldin ; Levanić, Davor ; Šušnić, Saša ; Šušnić, Vesna

hrvatski

Proizvodnja sudžuka primjenom norme HRN BAS 1049:210

Primjena halal norme HRN BAS 1049:2010 u proizvodnji sudžuka uvjetovana je implementiranim HACCP sustavom te certificiranjem od strane Centra za certificiranje halal kvalitete. U radu su prikazani zahtjevi halal norme u proizvodnji sudžuka od nabave sirovine do gotovog proizvoda. Tradicionalni proizvod, sudžuk, je suha začinjena kobasica porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a proizvod čini mljeveno goveđe mesa uz dodatak začina (sumak, bijeli luk, sol, crvena paprika). Proizvodnja sudžuka bazirana je isključivo na izvor sirovina sa halal certifikatom. Tijekom procesa proizvodnje onemogućena je križna kontaminacija halal (dozvoljenih) i haram (nedozvoljenih) sirovina i proizvoda pri čemu je definirano 5 HrCCP (haram kritične kontrolne točke): HrCCP1 - nabava, prijem i skladištenje sirovina, HrCCP2 - priprema sirovina, HrCCP3 - izrada nadjeva, HrCCP4 - dimljenje, HrCCP5 - skladištenje gotovih proizvoda. Oznaku halal kvalitete može imati isključivo proizvod koji je proizveden u skladu sa zahtjevima halal norme HRN BAS 1049:2010.

halal, HRN BAS 1049:2010, sudžuk

nije evidentirano

engleski

Application of Halal Standard HRN BAS 1049:2010 in production of Sujuk

nije evidentirano

halal, HRN BAS 1049:2010, Sujuk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19 (3)

2017.

240-245

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija