Dormantnost odabranih sorata ječma (CROSBI ID 410885)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matković, Ana
Jukić, Željko
hrvatski
Dormantnost odabranih sorata ječma
Dormantnost je pojava kada sjeme neke kulture ne klije iako za klijanje postoje povoljni uvjeti. To je karakteristika sjemena koja sprječava klijanje pri optimalnoj temperaturi te optimalnoj količini vode i kisika. Cilj ovog diplomskog rada bio je: (1) utvrditi razlike u duljini trajanja dormantnosti između izabranih sorata ječma (Favorit i Bc Vedran), za koje je prethodno utvrđeno da je njihovo sjeme dormantno nakon žetve, (2) utvrditi utjecaj zagrijanog i hladnog zraka kojem će sjeme izabranih sorata ječma biti izloženo na dormantnost, (3) istražiti utjecaj uloge pljevica u dormantnosti izabranih sorata ječma, (4) utvrditi razlike u broju korjenčića između sjemenki različitih prema veličini i (5) odrediti količinu dodane vode pri kojoj će sjeme ječma početi klijati. Rezultati istraživanja pokazuju da su obje sorte bile dormantne 9 tjedana u prvoj godini istraživanja i 8 tjedana u drugoj godini istraživanja. Tretiranjem zagrijanim zrakom (45 C ; 15 i 30 min) te tretiranjem hladnim zrakom (3 C i 8 C ; 24h, 48h i 72 h) nije značajno postignuto skraćivanje dormantnosti. Povećanje klijavosti sjemena dva kultivara (Favorit 99% i Vedran 100%) postignuto je tretiranjem mehaničke skarifikacije sjemena. S obzirom na činjenicu da odabrani tretmani nisu utjecali na smanjenje dormantnosti dviju sorata (Favorit i Bc Vedran), nužno je provesti dodatne tretmane s ciljem skraćivanja dormantnosti.
Ječam, skraćivanje dormantnosti, klijavost, tretmani
nije evidentirano
engleski
Dormancy of chossen barley cultivars
nije evidentirano
Barley, dormancy shortening, germination, treatments
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
17.02.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb