Utjecaj čokolade na funkciju mozga (CROSBI ID 410977)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jergović, Maja
Banjari, Ines
hrvatski
Utjecaj čokolade na funkciju mozga
Povijest čokolade seže u prošlost drevnih civilizacija Maja i Asteka, a kakaov napitak je bio omiljeno piće među aristokracijom najprije u Španjolskoj, a kasnije i u ostatku Europe. Danas se na policama trgovina može naći cijeli niz različitih čokolada a razlikuju se svega tri osnovna tipa čokolade: tamna, mliječna i bijela. Tehnologija proizvodnje je vrlo specifična i zahtjeva veliko znanje i iskustvo tehnologa. Smjernice o pravilnoj prehrani preporučuju ograničiti konzumaciju čokolade zbog visokog sadržaja ugljikohidrata (oko 60 %) i masti (oko 30 %), no tamna čokolada (s minimalno 70 % udjela kakaa) se preporučuje zbog cijelog niza pozitivnih učinaka na zdravlje. Čokolada djeluje kao stimulans jer povećava razinu dopamina u mozgu, utječe na elastičnost krvnih žila i krvni tlak te tako smanjuje rizik od moždanog udara, ali i smanjuje kardiovaskularni rizik, može prevenirati pojavu dijabetesa, potiče aktivaciju hormona sitosti pa se smanjuje unos hrane, smanjuje razinu stresa kod trudnica čime pozitivno utječe na ishod trudnoće, a pokazuje potencijal na kognitivne funkcije posebice kod starijih osoba. Sastav čokolade, njezini polifenoli, minerali (posebice magnezij) i aminokiseline su odgovorni za zdravstvene učinke.
čokolada ; kakao ; pozitivan utjecaj na zdravlje , prehrambena industrija
nije evidentirano
engleski
Chocolate's influence on the brain function
nije evidentirano
chocolate ; cocoa ; positive effects on heath ; food industry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
26.06.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek