Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj čokolade na funkciju mozga (CROSBI ID 410977)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jergović, Maja Utjecaj čokolade na funkciju mozga / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jergović, Maja

Banjari, Ines

hrvatski

Utjecaj čokolade na funkciju mozga

Povijest čokolade seže u prošlost drevnih civilizacija Maja i Asteka, a kakaov napitak je bio omiljeno piće među aristokracijom najprije u Španjolskoj, a kasnije i u ostatku Europe. Danas se na policama trgovina može naći cijeli niz različitih čokolada a razlikuju se svega tri osnovna tipa čokolade: tamna, mliječna i bijela. Tehnologija proizvodnje je vrlo specifična i zahtjeva veliko znanje i iskustvo tehnologa. Smjernice o pravilnoj prehrani preporučuju ograničiti konzumaciju čokolade zbog visokog sadržaja ugljikohidrata (oko 60 %) i masti (oko 30 %), no tamna čokolada (s minimalno 70 % udjela kakaa) se preporučuje zbog cijelog niza pozitivnih učinaka na zdravlje. Čokolada djeluje kao stimulans jer povećava razinu dopamina u mozgu, utječe na elastičnost krvnih žila i krvni tlak te tako smanjuje rizik od moždanog udara, ali i smanjuje kardiovaskularni rizik, može prevenirati pojavu dijabetesa, potiče aktivaciju hormona sitosti pa se smanjuje unos hrane, smanjuje razinu stresa kod trudnica čime pozitivno utječe na ishod trudnoće, a pokazuje potencijal na kognitivne funkcije posebice kod starijih osoba. Sastav čokolade, njezini polifenoli, minerali (posebice magnezij) i aminokiseline su odgovorni za zdravstvene učinke.

čokolada ; kakao ; pozitivan utjecaj na zdravlje , prehrambena industrija

nije evidentirano

engleski

Chocolate's influence on the brain function

nije evidentirano

chocolate ; cocoa ; positive effects on heath ; food industry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

26.06.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija