Utjecaj ciklodekstrina na fizikalna svojstva i stabilnost ekstrakata komine masline (CROSBI ID 411207)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bučela, Ines
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Utjecaj ciklodekstrina na fizikalna svojstva i stabilnost ekstrakata komine masline
Pri proizvodnji maslinovog ulja nastaju velike količine dva nusprodukta: komina masline i otpadna voda. Oba su štetna za okoliš, a neki od polifenola koje nalazimo u komini masline (oleuropein, hidroksitirosol i tirosol) imaju dokazana antioksidacijska, protuupalna te druga pozitivna svojstva. Prepoznata je mogućnost iskorištavanja komine masline u svrhu formulacije stabilnog, tehnološki prihvatljivog ekstrakta polifenola masline te dobivanje proizvoda dodane vrijednosti uz ostvarivanje ekonomske i ekološke koristi. Cilj ovog rada bio je odrediti kojom će se kombinacijom vrsta i količina ciklodekstrina iz sušene, odmašćene i prosijane komine masline dobiti ekstrakt polifenola masline dobrih tehnoloških svojstava uz što veći prinos polifenola, optimalnu raspodjelu veličine čestica te optimalnu boju i zadovoljavajuću stabilnost. Zaključeno je da je primjena ekscipijensa nužna za formulaciju stabilnih ekstrakata komine masline obzirom da su nativni ekstrakti izrazito higroskopni te nakon kratke izloženosti atmosferi poprimaju ljepljiva i gumasta svojstva. Korištenjem ciklodekstrina dobiveni su ekstrakti svjetliji, crveniji i žući od nativnog ekstrakta. Najveće prosječne vrijednosti veličine čestica i najveći raspon veličine čestica dobiveni su kod uzorka pripremljenog uz dodatak γ-CD. Najmanje čestice dobivene su primjenom metβCD dok suhi ekstrakti sa HPβCD imaju najužu raspodjelu veličine čestica. Korištenjem γCD za pripremu suhog ekstrakta komine masline ne ostvaruje se pozitivan učinak na stabilnost analiziranih polifenola (HTS, TS i OLE). metβCD, HPβCD i βCD poboljšavaju stabilnost ekstrakata komine masline pri čemu je protektivan utjecaj βCD neusporedivo manji od metβCD, HPβCD pa upravo njih možemo smatrati ciklodekstrinima izbora za pripremu suhog ekstrakta komine.
Ciklodekstrini, komina masline, stabilnost, boja, veličina čestica
Diplomski rad
engleski
Influence of cyclodextrins on physical properties and stability of olive pomace extracts
nije evidentirano
Cyclodextrins, olive pomace, stability, colour, particle size
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
04.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb