Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ciklodekstrina na fizikalna svojstva i stabilnost ekstrakata komine masline (CROSBI ID 411207)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bučela, Ines Utjecaj ciklodekstrina na fizikalna svojstva i stabilnost ekstrakata komine masline / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Bučela, Ines

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Utjecaj ciklodekstrina na fizikalna svojstva i stabilnost ekstrakata komine masline

Pri proizvodnji maslinovog ulja nastaju velike količine dva nusprodukta: komina masline i otpadna voda. Oba su štetna za okoliš, a neki od polifenola koje nalazimo u komini masline (oleuropein, hidroksitirosol i tirosol) imaju dokazana antioksidacijska, protuupalna te druga pozitivna svojstva. Prepoznata je mogućnost iskorištavanja komine masline u svrhu formulacije stabilnog, tehnološki prihvatljivog ekstrakta polifenola masline te dobivanje proizvoda dodane vrijednosti uz ostvarivanje ekonomske i ekološke koristi. Cilj ovog rada bio je odrediti kojom će se kombinacijom vrsta i količina ciklodekstrina iz sušene, odmašćene i prosijane komine masline dobiti ekstrakt polifenola masline dobrih tehnoloških svojstava uz što veći prinos polifenola, optimalnu raspodjelu veličine čestica te optimalnu boju i zadovoljavajuću stabilnost. Zaključeno je da je primjena ekscipijensa nužna za formulaciju stabilnih ekstrakata komine masline obzirom da su nativni ekstrakti izrazito higroskopni te nakon kratke izloženosti atmosferi poprimaju ljepljiva i gumasta svojstva. Korištenjem ciklodekstrina dobiveni su ekstrakti svjetliji, crveniji i žući od nativnog ekstrakta. Najveće prosječne vrijednosti veličine čestica i najveći raspon veličine čestica dobiveni su kod uzorka pripremljenog uz dodatak γ-CD. Najmanje čestice dobivene su primjenom metβCD dok suhi ekstrakti sa HPβCD imaju najužu raspodjelu veličine čestica. Korištenjem γCD za pripremu suhog ekstrakta komine masline ne ostvaruje se pozitivan učinak na stabilnost analiziranih polifenola (HTS, TS i OLE). metβCD, HPβCD i βCD poboljšavaju stabilnost ekstrakata komine masline pri čemu je protektivan utjecaj βCD neusporedivo manji od metβCD, HPβCD pa upravo njih možemo smatrati ciklodekstrinima izbora za pripremu suhog ekstrakta komine.

Ciklodekstrini, komina masline, stabilnost, boja, veličina čestica

Diplomski rad

engleski

Influence of cyclodextrins on physical properties and stability of olive pomace extracts

nije evidentirano

Cyclodextrins, olive pomace, stability, colour, particle size

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

04.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija