Utjecaj vremena odležavanja na promjene aromatskog sastava vina sorte Traminac (CROSBI ID 329079)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Perišin, Antony Toni
Konja, Gordana
hrvatski
Utjecaj vremena odležavanja na promjene aromatskog sastava vina sorte Traminac
Traminac je vinska sorta grožđa iz koje se dobivaju poluslatka vina bogata voćnom, svježom aromom. Tijekom zrenja i starenja vina dolazi do različitih promjena. U aromatskom sastavu vina, što se naročito očituje kod lako hlapivih tvari, estera, viših alkohola. Mi smo za ovo istraživanje izabrali pet komponenti: izo-amil alkohol, izo-amil-acetat, dietil-sukcinat, 2-fenil etanol, etil-oktanoat. Naša nadanja tijekom izrade ovog rada su okrenuta potvrdi pretpostavki aromatskih promjena. Prvenstveno se to odnosi na procese esterifikacije i hidrolize estera kada bi se trebali osjetiti promjena u koncentraciji pojedinih komponenti. Također očekujemo pojavu novih komponenti nastalih tijekom starenja. Očekuje se opadanje koncentracije acetata odgovornih za svježi, voćni tonus vina i stabilnost etil estera. Danas je trend u svijetu smanjenje potrošnje količine vina, ali ujedno povećanje potrošnje kvalitetnijih vina, tako da područje starenja vina postaje sve zanimljivija tema te se niz stručnjaka u svijetu danas bavi ovom problematikom kako bi se pronašli razlozi opadanja, odnosno povećanja kvalitete vina starenjem u boci ili drvu. U posljednjih desetak godina analitičke tehnike postaju pristupačne i istraživačima iz vinarske industrije te se razvojem analitičkih tehnika dolazi do sve boljih rezultata, a jedna od novijih metoda je i metoda Headspace uzorkovanja kojom smo se i mi služili. Osim instrumentalnih analitičkih tehnika u radu smo koristili i senzorske analize kako bi mogli usporediti rezultate i uz osnovu obje analitičke metode donijeti mišljenje. Nadam se da će ovaj rad potaknuti daljnji razvoj istraživanja aroma sorte Traminac koja ima uporište u hrvatskoj industriji vina jer je to sorta koja je bila među najpoznatijim sortama vina s ovog dijela svijeta.
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb