Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj vremena odležavanja na promjene aromatskog sastava vina sorte Traminac (CROSBI ID 329079)

Ocjenski rad | diplomski rad

Perišin, Antony Toni Utjecaj vremena odležavanja na promjene aromatskog sastava vina sorte Traminac / Konja, Gordana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1904

Podaci o odgovornosti

Perišin, Antony Toni

Konja, Gordana

hrvatski

Utjecaj vremena odležavanja na promjene aromatskog sastava vina sorte Traminac

Traminac je vinska sorta grožđa iz koje se dobivaju poluslatka vina bogata voćnom, svježom aromom. Tijekom zrenja i starenja vina dolazi do različitih promjena. U aromatskom sastavu vina, što se naročito očituje kod lako hlapivih tvari, estera, viših alkohola. Mi smo za ovo istraživanje izabrali pet komponenti: izo-amil alkohol, izo-amil-acetat, dietil-sukcinat, 2-fenil etanol, etil-oktanoat. Naša nadanja tijekom izrade ovog rada su okrenuta potvrdi pretpostavki aromatskih promjena. Prvenstveno se to odnosi na procese esterifikacije i hidrolize estera kada bi se trebali osjetiti promjena u koncentraciji pojedinih komponenti. Također očekujemo pojavu novih komponenti nastalih tijekom starenja. Očekuje se opadanje koncentracije acetata odgovornih za svježi, voćni tonus vina i stabilnost etil estera. Danas je trend u svijetu smanjenje potrošnje količine vina, ali ujedno povećanje potrošnje kvalitetnijih vina, tako da područje starenja vina postaje sve zanimljivija tema te se niz stručnjaka u svijetu danas bavi ovom problematikom kako bi se pronašli razlozi opadanja, odnosno povećanja kvalitete vina starenjem u boci ili drvu. U posljednjih desetak godina analitičke tehnike postaju pristupačne i istraživačima iz vinarske industrije te se razvojem analitičkih tehnika dolazi do sve boljih rezultata, a jedna od novijih metoda je i metoda Headspace uzorkovanja kojom smo se i mi služili. Osim instrumentalnih analitičkih tehnika u radu smo koristili i senzorske analize kako bi mogli usporediti rezultate i uz osnovu obje analitičke metode donijeti mišljenje. Nadam se da će ovaj rad potaknuti daljnji razvoj istraživanja aroma sorte Traminac koja ima uporište u hrvatskoj industriji vina jer je to sorta koja je bila među najpoznatijim sortama vina s ovog dijela svijeta.

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano