Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija bioaktivnih spojeva iz lista masline primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (CROSBI ID 411639)

Ocjenski rad | diplomski rad

Španić, Ivana Izolacija bioaktivnih spojeva iz lista masline primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku / Bursać Kovačević, Danijela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Španić, Ivana

Bursać Kovačević, Danijela

hrvatski

Izolacija bioaktivnih spojeva iz lista masline primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku

Listovi masline smatraju se jeftinom sirovinom koja može poslužiti kao izvor visokovrijednih bioaktivnih spojeva, s potencijalnom primjenom u medicini, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Cilj ovog rada bio je ispitati učinkovitost ekstrakcije fenolnih spojeva iz lista masline primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (ASE) variranjem statičkog vremena ekstrakcije (5, 10 i 15 minuta), temperature ekstrakcije (60 °C, 80 °C i 100 °C) kao i broja ciklusa ekstrakcije (1 ili 2 ciklusa) uz 50 % vodenu otopinu etanola (v/v). U ekstraktima lista masline provedeno je spektrofotometrijsko određivanje ukupnih fenola (UF), ukupnih flavonoida (FL), ukupnih flavonola (FLA) te hidroksicimetnih kiselina (HCK) primjenom spektrofotometrijskih metoda. Na temelju dobivenih rezultata statističkom analizom određeni su optimalni parametri ASE ekstrakcije pri kojima se postižu najveći prinosi: (i) UF-80 °C, 5 min, 2 ciklusa ; (ii) FL-80 °C, 5 min, 1 ciklus ; (iii) FLA-100 °C, 15 min, 2 ciklusa ; (iv) HCK-100 °C, 15 min, 2 ciklusa.

list masline, ASE, ukupni fenoli, flavonoidi, hidroksicimetne kiseline, flavonoli

nije evidentirano

engleski

Accelerated solvent extraction (ASE) of bioactive compounds from olive leaves

nije evidentirano

olive leaf, ASE, total phenols, flavonoids, hydroxycinnamic acids, flavonols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

28.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija