Izolacija bioaktivnih spojeva iz stevije (Stevia rebaudiana Bertoni) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (CROSBI ID 411640)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Obradović, Dragana
Bursać Kovačević, Danijela
hrvatski
Izolacija bioaktivnih spojeva iz stevije (Stevia rebaudiana Bertoni) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku
U ovom radu ispitavana je učinkovitost ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz lista stevije primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku uz vodu kao otapalo. ASE ekstrakcija je provedena variranjem statičkog vremena ekstrakcije (5 i 10 minuta), temperature ekstrakcije (100 °C, 130 °C i 160 °C) te broja ciklusa ekstrakcije (1, 2 ili 3 ciklusa). U ekstraktima provedeno je spektrofotometrijsko određivanje ukupnih fenola, proantocijanidina, klorofila A i B. Na temelju dobivenih rezultata statističkom analizom određeni su optimalni parametri ASE ekstrakcije pri kojima se postižu najveći prinosi. Za ukupne fenole optimalni parametri bi bili 160°C, 5 min, 2 ciklusa, za proantocijanidine: 160°C, 10 min, 3 ciklusa, za klorofil A: 100°C, 10 min, 2 ciklusa te za klorofil B: 160°C, 10 min, 3 ciklusa.
list stevije, ASE, ukupni fenoli, proantocijanidini, klorofil A, klorofil B
nije evidentirano
engleski
Accelerated solvent extraction of bioactive compounds from stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaves
nije evidentirano
stevia leaf, ASE, total phenols, proanthocyanidins, chlorophyll A and B
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
21.12.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb