Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama (CROSBI ID 411643)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurković, Marijana
Bursać Kovačević, Danijela
hrvatski
Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama
Svrha ovog istraživanja bila je odrediti stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama skladištenim 7 dana na 4°C. Sokovi su tretirani zasebno ultrazvukom i hladnom plazmom te kombinacijom tih dviju tehnika. Izvori varijacija bili su amplituda i vrijeme (za ultrazvuk), frekvencija i vrijeme (za hladnu plazmu) te svi ovi parametri za kombinirane tretmane. Rezultati svih tretmana uspoređeni su sa svježim i pasteriziranim sokovima (90 °C/1 min). Dobiveni rezultati su statistički obrađeni te rezultati svih primijenjenih tretmana u odnosu na netretirani uzorak (svježi sok) obzirom na sadržaj askorbinske kiseline pokazuju da među tretmanima, bilo toplinskim (pasterizacija) ili netoplinskim (ultrazvuk i hladna plazma, zasebno te kombinirano), nije bilo signifikantne razlike u sadržajuj askorbinske kiseline u sokovima šipka. Ipak, pogledaju li se svi utjecaji netoplinskih tehnika ponaosob ili u kombinaciji, dobiveni rezultati pokazuju da svi izvori varijacija značajno doprinose stabilnosti vitamina C.
hladna plazma, sok, šipak, ultrazvuk, vitamin C
nije evidentirano
engleski
Effect of non-thermal technologies on vitamin c stability in pomegranate juices
nije evidentirano
cold plasma, juice, pomegranate, sonication, vitamin C
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
17.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb