Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama (CROSBI ID 411643)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jurković, Marijana Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama / Bursać Kovačević, Danijela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jurković, Marijana

Bursać Kovačević, Danijela

hrvatski

Stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama

Svrha ovog istraživanja bila je odrediti stabilnost vitamina C u sokovima šipka tretiranim netoplinskim tehnikama skladištenim 7 dana na 4°C. Sokovi su tretirani zasebno ultrazvukom i hladnom plazmom te kombinacijom tih dviju tehnika. Izvori varijacija bili su amplituda i vrijeme (za ultrazvuk), frekvencija i vrijeme (za hladnu plazmu) te svi ovi parametri za kombinirane tretmane. Rezultati svih tretmana uspoređeni su sa svježim i pasteriziranim sokovima (90 °C/1 min). Dobiveni rezultati su statistički obrađeni te rezultati svih primijenjenih tretmana u odnosu na netretirani uzorak (svježi sok) obzirom na sadržaj askorbinske kiseline pokazuju da među tretmanima, bilo toplinskim (pasterizacija) ili netoplinskim (ultrazvuk i hladna plazma, zasebno te kombinirano), nije bilo signifikantne razlike u sadržajuj askorbinske kiseline u sokovima šipka. Ipak, pogledaju li se svi utjecaji netoplinskih tehnika ponaosob ili u kombinaciji, dobiveni rezultati pokazuju da svi izvori varijacija značajno doprinose stabilnosti vitamina C.

hladna plazma, sok, šipak, ultrazvuk, vitamin C

nije evidentirano

engleski

Effect of non-thermal technologies on vitamin c stability in pomegranate juices

nije evidentirano

cold plasma, juice, pomegranate, sonication, vitamin C

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

17.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija