Funkcionalna svojstva chia sjemenki (CROSBI ID 411739)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kuraica, Ivona
Rimac Brnčić, Suzana
hrvatski
Funkcionalna svojstva chia sjemenki
Chia sjemenke (Salvia hispanica L.) nekada su bile tradicionalna namirnica u prehrani Maja i Asteka, a danas su prepoznate kao izvor visokovrijednih hranjivih tvari s velikim potencijalom za razvoj novih funkcionalnih proizvoda na svjetskom tržištu. Chia sjemenke su prirodni izvor α-linolenske kiseline, prehrambenih vlakana, proteina, a uz to dobar su izvor vitamina (niacina, vitamina C, vitamina A), minerala (kalcija, fosfora, kalija i magnezija) i polifenolnih spojeva (klorogenska i kava kiselina, miricetina, kvercetina i kemferola). Zbog svojih dobrih fiziklno-kemijskih svojstava kao što su sposobnost stvaranja stabilne emulzije i gelova sve se više koriste u prehrambenoj industriji u razvoju novih proizvoda. Chia sjemenke predstavljaju i novu funkcionalnu hranu zbog njihovog pozitivnog utjecaja na zdravlje ljudi, prvenstveno na prevenciju bolesti krvožilnog sustava, smanjenje krvnog tlaka i kontrolu razine glukoze u krvi. Cilj ovog rada je na temelju znanstvenih rezultata prikazati potencijalnu uporabu chia sjemenki u prehrambenoj industriji te njihov utjecaj na zdravlje ljudi.
α-linolenska kiselina, prehrambena vlakna, nova hrana, funkcionalna hrana
nije evidentirano
engleski
Functional properties of chia seeds
nije evidentirano
α-linolenic acid, dietary fibers, novel food, functional food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
07.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb