Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Funkcionalna svojstva chia sjemenki (CROSBI ID 411739)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kuraica, Ivona Funkcionalna svojstva chia sjemenki / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Kuraica, Ivona

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Funkcionalna svojstva chia sjemenki

Chia sjemenke (Salvia hispanica L.) nekada su bile tradicionalna namirnica u prehrani Maja i Asteka, a danas su prepoznate kao izvor visokovrijednih hranjivih tvari s velikim potencijalom za razvoj novih funkcionalnih proizvoda na svjetskom tržištu. Chia sjemenke su prirodni izvor α-linolenske kiseline, prehrambenih vlakana, proteina, a uz to dobar su izvor vitamina (niacina, vitamina C, vitamina A), minerala (kalcija, fosfora, kalija i magnezija) i polifenolnih spojeva (klorogenska i kava kiselina, miricetina, kvercetina i kemferola). Zbog svojih dobrih fiziklno-kemijskih svojstava kao što su sposobnost stvaranja stabilne emulzije i gelova sve se više koriste u prehrambenoj industriji u razvoju novih proizvoda. Chia sjemenke predstavljaju i novu funkcionalnu hranu zbog njihovog pozitivnog utjecaja na zdravlje ljudi, prvenstveno na prevenciju bolesti krvožilnog sustava, smanjenje krvnog tlaka i kontrolu razine glukoze u krvi. Cilj ovog rada je na temelju znanstvenih rezultata prikazati potencijalnu uporabu chia sjemenki u prehrambenoj industriji te njihov utjecaj na zdravlje ljudi.

α-linolenska kiselina, prehrambena vlakna, nova hrana, funkcionalna hrana

nije evidentirano

engleski

Functional properties of chia seeds

nije evidentirano

α-linolenic acid, dietary fibers, novel food, functional food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

07.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija