Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Istraživanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka tipa "light" i "double" uz dodatak hidrokoloida (CROSBI ID 335193)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bikić, Ivanka Istraživanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka tipa "light" i "double" uz dodatak hidrokoloida / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2001

Podaci o odgovornosti

Bikić, Ivanka

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Istraživanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka tipa "light" i "double" uz dodatak hidrokoloida

U radu je praćen utjecaj dodatka hidrokoloida na kinetiku jogurtne fermentacije. Zabilježene su razlike u posljednjoj fazi fermentacije "light" i referentnog uzorka s dodatkom karboksimetilceluloze (CMC) u odnosu na uzorke bez dodatka CMC. Nije bilo značajnijih razlika u udjelu mliječne kiseline u uzorcima s i bez dodatka CMC. Reološke osobine su određene odmah nakon fermentacije, te tijekom 9 dana skladištenja. Dodatak CMC jače je djelovao na reološke osobine "light" uzoraka. Najbolja teksturalna svojstva imali su tijekom skladištenja referentni uzorci (bez dodatka CMC). Udio mliječne kiseline u uzorcima s dodatkom CMXC rastao je od 1. do 6. dana skladištenja, te je rast bio sporiji nego kod uzoraka bez dodatka CMC tijekom cijelog perioda skladištenja. Polaganiji pad pH vrijednosti zabilježen je kod uzoraka s dodatkom CMC, bez obzira na udio mliječne masti. Tijekom devetodnevnog skladištenja uzorci s dodatkom CMC imali su izrazito veću sinerezu nego uzorci bez CMC, osobito u "light" uzorcima

jogurt; tekstura; kinetika fermentacije; karboksimetilceluloza; mliječna kiselina

nije evidentirano

engleski

Examinations of production possibility of fermented milk drinks - type "light" and "double" with addition of hydrocoloids

nije evidentirano

yoghurt; texture; kinetics of fermentation; carboxymethylcellulose; lactic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

69

23.03.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija