Promjene sastava tijekom skladištenja AB kultire i jogurta proizvedenih s dodatkom inulina HD i TEX (CROSBI ID 335223)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kristek, Štefica
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Promjene sastava tijekom skladištenja AB kultire i jogurta proizvedenih s dodatkom inulina HD i TEX
U radu je praćen utjecaj dodatka različitih tipova inulina na kakvoću i stabilnost uzoraka jogurta i AB kulture tijekom skladištenja. U uzorcima s različitim udjelima inulina HD i TEX praćene su promjene udjela mliječne kiseline, pH vrijednosti, reoloških parametara te intenziteta sinereze tijekom desetodnevnog skladištenja. Uzorci AB kulture pokazali su bolju trajnost od uzoraka jogurta. Tijekom skladištenja primjećene su razlike u čvrstoći gruša svih uzoraka. Bolja teksturalna svojstva pokazali su uzorci jogurta, bez obzira na udio dodanog inulina. Najmanja sinereza zabilježena je u uzorcima jogurta i AB kulture s dodatkom inulina TEX.
jogurt AB kultura; inulin; sinereza; gruš; skladištenje
nije evidentirano
engleski
Variations of properties during storage of AB culture and yoghurt produced by the addition of inulin HD and TEX
nije evidentirano
yoghurt; AB culture; inulin; syneresis; coagulum; storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
76
09.11.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek