Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka (CROSBI ID 335227)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jantoš, Marina Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2001

Podaci o odgovornosti

Jantoš, Marina

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka

Inulin, kao prebiotik, pripada skupini neprobavljivih oligosaharida koji u ljudskom probavnom traktu može stimulirati rast bifidobakterija. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj zamjene jednog dijela mliječne masti inulinom na senzorska i reološka svojstva fermentiranih mliječnih napitaka. Ispitivanje senzorskih svojstava provela je panel grupa od 5 analitičara, koji su ocjenjivali okus, miris, izgled površine, konzistenciju i sinerezu. Rezultati su pokazali da inulin može u određenoj mjeri zamijeniti mliječnu mast, ali ne u potpunosti, jer se niskomasni fermentirani mliječni napici nisu pokazali prihvatljivima kao punomasni jogurt, bez obzira na dodatak inulina. Rezultati reoloških mjerenja u skladu s s senzorskim ocjenama proizvoda.

prebiotici; inulin; udio mliječne masti; senzorska svojstva; reološka svojstva

nije evidentirano

engleski

The effect of partial substitution of milk fat with inulin on sensory properties of fermented milk products

nije evidentirano

prebiotics; inulin; milk fat content; sensory properties; rheological properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

26.10.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija