Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka (CROSBI ID 335227)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jantoš, Marina
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka
Inulin, kao prebiotik, pripada skupini neprobavljivih oligosaharida koji u ljudskom probavnom traktu može stimulirati rast bifidobakterija. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj zamjene jednog dijela mliječne masti inulinom na senzorska i reološka svojstva fermentiranih mliječnih napitaka. Ispitivanje senzorskih svojstava provela je panel grupa od 5 analitičara, koji su ocjenjivali okus, miris, izgled površine, konzistenciju i sinerezu. Rezultati su pokazali da inulin može u određenoj mjeri zamijeniti mliječnu mast, ali ne u potpunosti, jer se niskomasni fermentirani mliječni napici nisu pokazali prihvatljivima kao punomasni jogurt, bez obzira na dodatak inulina. Rezultati reoloških mjerenja u skladu s s senzorskim ocjenama proizvoda.
prebiotici; inulin; udio mliječne masti; senzorska svojstva; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
The effect of partial substitution of milk fat with inulin on sensory properties of fermented milk products
nije evidentirano
prebiotics; inulin; milk fat content; sensory properties; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
26.10.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek