Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka (CROSBI ID 335231)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vuković, Josip Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2001

Podaci o odgovornosti

Vuković, Josip

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka

U radu je ispitivan dodatak dvovalentih iona kadmija na brzinu kiselinske koagulacije probiotičkog jogurta, ABT kulture od kozjeg mlijeka. rezultati svih kinetičkih i reoloških mjerenja pokazali su da Cd2+ nisu pozitivno djelovali na fermentaciju i koagulaciju ABT kulture od kozjeg mlijeka. Kadmijev ion ozbiljno je inhibirao starter kulturu, što je rezultiralo izostankom normalnog procesa grušanja. Kod uzoraka s dodatkom 50 i više mmol CdCl2 potpuno je izostala sekundarna faza kiselinske koagulacije. Turbulentno kretanje vrijednosti koeficijenta konzistencije pokazuje nepravilan i ometan proces grušanja i u prvoj fazi. Usporedna serija uzoraka s dodatkom CaCl2 pokazala je da za razliku od kadmija, kalcij je vrlo povoljno djelovao na proces kiselinske koagulacije, što je u skladu s radovima mnogih autora. Rezultati koji su dobiveni kod dodatka CdCl2, u suprotnosti su s rezultatima nekih španjolskih i argentinskih autora, iako je eksperiment bio izveden na potpuno jednaki način.

Cd2+ ion; fermentacija; koagulacija; kozje mlijeko ABT kultura

nije evidentirano

engleski

Influence of Cd2+ ions on fermentation and coagulation kinetics of goats yoghurt

nije evidentirano

Cd2+ ion; fermentation; coagulation; goat milk; ABT culture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

09.11.2001.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano