Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka (CROSBI ID 335231)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vuković, Josip
Hardi, Jovica
Slačanac, Vedran
hrvatski
Utjecaj dodatka Cd2+ iona na kinetiku fermentacije i koagulacije jogurta od kozjeg mlijeka
U radu je ispitivan dodatak dvovalentih iona kadmija na brzinu kiselinske koagulacije probiotičkog jogurta, ABT kulture od kozjeg mlijeka. rezultati svih kinetičkih i reoloških mjerenja pokazali su da Cd2+ nisu pozitivno djelovali na fermentaciju i koagulaciju ABT kulture od kozjeg mlijeka. Kadmijev ion ozbiljno je inhibirao starter kulturu, što je rezultiralo izostankom normalnog procesa grušanja. Kod uzoraka s dodatkom 50 i više mmol CdCl2 potpuno je izostala sekundarna faza kiselinske koagulacije. Turbulentno kretanje vrijednosti koeficijenta konzistencije pokazuje nepravilan i ometan proces grušanja i u prvoj fazi. Usporedna serija uzoraka s dodatkom CaCl2 pokazala je da za razliku od kadmija, kalcij je vrlo povoljno djelovao na proces kiselinske koagulacije, što je u skladu s radovima mnogih autora. Rezultati koji su dobiveni kod dodatka CdCl2, u suprotnosti su s rezultatima nekih španjolskih i argentinskih autora, iako je eksperiment bio izveden na potpuno jednaki način.
Cd2+ ion; fermentacija; koagulacija; kozje mlijeko ABT kultura
nije evidentirano
engleski
Influence of Cd2+ ions on fermentation and coagulation kinetics of goats yoghurt
nije evidentirano
Cd2+ ion; fermentation; coagulation; goat milk; ABT culture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
09.11.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek