Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje (CROSBI ID 651418)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Maričić, Magdalena ; Jurišić, Vanja ; Grubor, Mateja
hrvatski
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje
Neven (Calendula officinalis L.) uzgaja se zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima sušenja. Cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena u svrhu korištenja u hranidbi životinja. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva, prije i nakon procesa sušenja. Praćenjem promjena u boji cvatova, pokazalo se da je pri svim temperaturama dehidriranja (41°C, 52°C i 63°C) intenzitet boje bio bolji kod žute boje cvatova. Korištenjem eksponencijalne jednadžbe izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti temperatura sušenja. Kultivar žutih latica brže otpušta vodu pri temperaturi dehidriranja od 41°C i 52°C, dok kultivar narančastih nešto brže otpušta vodu pri temperaturi od 63°C. Od kvalitativnih svojstava određen je sadržaj pepela, masti i škroba. Dehidriranje utječe na sadržaj pepela u cvjetovima nevena, te je učinkovitije i bolje na nižim temperaturama. S porastom temperature raste sadržaj masti i sadržaj škroba za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata može se vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja.
neven , sušenje, hranidba životinja
nije evidentirano
engleski
The effect of drying temperature on the coloration intensity of inflorescences Calendula for animal feed needments
Neven (Calendula officinalis L.) uzgaja se zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima sušenja. Cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena u svrhu korištenja u hranidbi životinja. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva, prije i nakon procesa sušenja. Praćenjem promjena u boji cvatova, pokazalo se da je pri svim temperaturama dehidriranja (41°C, 52°C i 63°C) intenzitet boje bio bolji kod žute boje cvatova. Korištenjem eksponencijalne jednadžbe izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti temperatura sušenja. Kultivar žutih latica brže otpušta vodu pri temperaturi dehidriranja od 41°C i 52°C, dok kultivar narančastih nešto brže otpušta vodu pri temperaturi od 63°C. Od kvalitativnih svojstava određen je sadržaj pepela, masti i škroba. Dehidriranje utječe na sadržaj pepela u cvjetovima nevena, te je učinkovitije i bolje na nižim temperaturama. S porastom temperature raste sadržaj masti i sadržaj škroba za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata može se vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja.
marigold, drying, animal feed
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
/-/.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Podaci o skupu
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017.
predavanje
31.05.2017-02.06.2017
Opatija, Hrvatska