Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje (CROSBI ID 651418)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Maričić, Magdalena ; Jurišić, Vanja ; Grubor, Mateja The effect of drying temperature on the coloration intensity of inflorescences Calendula for animal feed needments / Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje // Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017. 2017. str. /-/

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Maričić, Magdalena ; Jurišić, Vanja ; Grubor, Mateja

hrvatski

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje

Neven (Calendula officinalis L.) uzgaja se zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima sušenja. Cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena u svrhu korištenja u hranidbi životinja. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva, prije i nakon procesa sušenja. Praćenjem promjena u boji cvatova, pokazalo se da je pri svim temperaturama dehidriranja (41°C, 52°C i 63°C) intenzitet boje bio bolji kod žute boje cvatova. Korištenjem eksponencijalne jednadžbe izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti temperatura sušenja. Kultivar žutih latica brže otpušta vodu pri temperaturi dehidriranja od 41°C i 52°C, dok kultivar narančastih nešto brže otpušta vodu pri temperaturi od 63°C. Od kvalitativnih svojstava određen je sadržaj pepela, masti i škroba. Dehidriranje utječe na sadržaj pepela u cvjetovima nevena, te je učinkovitije i bolje na nižim temperaturama. S porastom temperature raste sadržaj masti i sadržaj škroba za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata može se vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja.

neven , sušenje, hranidba životinja

nije evidentirano

engleski

The effect of drying temperature on the coloration intensity of inflorescences Calendula for animal feed needments

Neven (Calendula officinalis L.) uzgaja se zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima sušenja. Cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena u svrhu korištenja u hranidbi životinja. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva, prije i nakon procesa sušenja. Praćenjem promjena u boji cvatova, pokazalo se da je pri svim temperaturama dehidriranja (41°C, 52°C i 63°C) intenzitet boje bio bolji kod žute boje cvatova. Korištenjem eksponencijalne jednadžbe izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti temperatura sušenja. Kultivar žutih latica brže otpušta vodu pri temperaturi dehidriranja od 41°C i 52°C, dok kultivar narančastih nešto brže otpušta vodu pri temperaturi od 63°C. Od kvalitativnih svojstava određen je sadržaj pepela, masti i škroba. Dehidriranje utječe na sadržaj pepela u cvjetovima nevena, te je učinkovitije i bolje na nižim temperaturama. S porastom temperature raste sadržaj masti i sadržaj škroba za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata može se vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja.

marigold, drying, animal feed

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

/-/.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017

Podaci o skupu

24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017.

predavanje

31.05.2017-02.06.2017

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)