Određivanje optimalne temperature i pH vrijednosti bakterija mliječne kiseline izoliranih iz proizvoda akvakulture (CROSBI ID 412293)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Živković, Mattea
Frece, Jadranka
Čanak, Iva
hrvatski
Određivanje optimalne temperature i pH vrijednosti bakterija mliječne kiseline izoliranih iz proizvoda akvakulture
Bakterije mliječne kiseline se zbog svojih poželjnih karakteristika i sinteze korisnih metabolita, intenzivno koriste kao starter kulture u različitim proizvodnim procesima, a ponajprije u proizvodnji fermentirane hrane. Kako bi neki bakterijski soj postao starter kultura potrebno je provesti niz istraživanja i dokazati da je ta kultura sigurna za primjenu, tehnološki učinkovita, a njena primjena prihvatljiva s ekonomskog stajališta. Određivanje optimalnih parametara za uzgoj bakterijskih sojeva je od iznimne važnosti za njihovo buduće korištenje u proizvodnim procesima te je stoga cilj ovog rada bio odrediti optimalnu temperaturu i optimalnu pH vrijednost autohtone mikrobne populacije bakterija mliječne kiseline izoliranih iz riba i školjkaša Jadranskog mora. Utvrđeno je da je za rast sojeva Lactobacillus plantarum D1 i Lactobacillus plantarum K4 optimalna temperatura 28°C a za Lactobacillus plantarum O1, Lactobacillus helveticus O9 i Leuconostoc mesenteroides L4A 37°C. Optimalna pH vrijednost za L. plantarum D1, L. plantarum K4, L. helveticus O9 i L. mesenteroides iznosi 6.0, dok L. plantarum O1 najbolje preživljavljava pri pH 4.0.
bakterije mliječne kiseline, parametri rasta, proizvodi akvakulture
nije evidentirano
engleski
Determination of optimal temperature and pH of lactic acid bacteria isolated from aquaculture product
nije evidentirano
aquaculture products, growth parameters, lactic acid bacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
17.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb