Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane (CROSBI ID 412430)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lijić, Jelena
Banjari, Ines
hrvatski
Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane
Konzumacija crvenog i procesiranog mesa pokazuje značajnu povezanost s razvojem karcinoma debelog crijeva (CRC), a kao najvjerovatniji kandidati ističu se sadržaj hema u crvenom mesu i/ili prisutnost nitrita u procesiranim proizvodima. Danas je CRC treći uzročnik smrti u svijetu koji se sve češće javlja i u osoba mlađih od 50 godina, uz značajne varijacije prema spolu. Obzirom da se u svega 10 do 30 % slučajeva CRC-a radi o nasljednom obliku, u preostalih 70 % i više radi se o značajnom doprinosu okoliša. Među okolišnim čimbenicima, prehrana i prehrambene navike doprinose riziku za CRC sa čak 90 %. Uz već spomenut visok unos crvenog mesa i procesiranog mesa, povećana tjelesna masa i pretilost, nedovoljna fizička aktivnost i konzumacija alkohola, posebice kod muškaraca značajno povećavaju rizik za ovu bolest modernog društva.
karcinom debelog crijeva ; rizični čimbenici ; prehrana ; crveno meso ; začinjena hrana
nije evidentirano
engleski
Colorectal carcinoma – correlation with the consumption of red meat and spicy food
nije evidentirano
colorectal carcinoma ; risk factors ; diet ; red meat ; spicy food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
16
18.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek