Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane (CROSBI ID 412430)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lijić, Jelena Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lijić, Jelena

Banjari, Ines

hrvatski

Karcinom debelog crijeva – povezanost s unosom crvenog mesa i začinjene hrane

Konzumacija crvenog i procesiranog mesa pokazuje značajnu povezanost s razvojem karcinoma debelog crijeva (CRC), a kao najvjerovatniji kandidati ističu se sadržaj hema u crvenom mesu i/ili prisutnost nitrita u procesiranim proizvodima. Danas je CRC treći uzročnik smrti u svijetu koji se sve češće javlja i u osoba mlađih od 50 godina, uz značajne varijacije prema spolu. Obzirom da se u svega 10 do 30 % slučajeva CRC-a radi o nasljednom obliku, u preostalih 70 % i više radi se o značajnom doprinosu okoliša. Među okolišnim čimbenicima, prehrana i prehrambene navike doprinose riziku za CRC sa čak 90 %. Uz već spomenut visok unos crvenog mesa i procesiranog mesa, povećana tjelesna masa i pretilost, nedovoljna fizička aktivnost i konzumacija alkohola, posebice kod muškaraca značajno povećavaju rizik za ovu bolest modernog društva.

karcinom debelog crijeva ; rizični čimbenici ; prehrana ; crveno meso ; začinjena hrana

nije evidentirano

engleski

Colorectal carcinoma – correlation with the consumption of red meat and spicy food

nije evidentirano

colorectal carcinoma ; risk factors ; diet ; red meat ; spicy food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16

18.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija