Utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka (CROSBI ID 242324)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Konjačić, Miljenko ; Marković, Tea ; Ivanković, Ante ; Stručić, Danijela
hrvatski
Utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka proizvedenog po ekološkim principima. U istraživanje je bilo uključeno 15 ekoloških gospodarstava koja se bave ekološkom proizvodnjom mlijeka na području Osječko-baranjske županije. U uzorcima sirovog mlijeka (n=1.769) od kemijskih parametra određen je: udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, bezmasne suhe tvari, a od higijenskih parametara: broj mikroorga¬nizama i somatskih stanica. Utvrđen je značajan (p<0, 05) utjecaj godine (2011., 2012., 2013.) na sve istraživane parametre osim na ukupan broj mikroorganizama. Sezona je značajno utjecala na kemijske parametre (p<0, 05), istovremeno nije utvrđen značajan utjecaj na higijenske parametre. Najveći udjeli mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari zabilježeni tijekom jesenskog i zimskog razdoblja, a laktoze tijekom zimskog i proljetnog razdoblja. Rezultati istraživanja pokazali su da su godina i sezona značajno utjecale na većinu istraživanih parametara u ekološki proizvedenom mlijeku.
Ekološki proizvedeno kravlje mlijeko, kemijski sastav, higijenska kvaliteta, sezona, godina
nije evidentirano
engleski
Effect of year and season on the chemical composition and hygienic quality of organic cows milk
nije evidentirano
Organic cow's milk, chemical composition, hygienic quality, season, year
nije evidentirano