Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme ozimog graška i pšenice (CROSBI ID 412473)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sever, Ivana
Uher, Darko
hrvatski
Utjecaj faze rasta na prinos i kakvoću voluminozne krme ozimog graška i pšenice
Jednogodišnjim istraživanjem (2013./2014.) na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, utvrđivani su prinos i kakvoća volumiozne krme ozimog graška i pšenice u različitim fazama rasta ozime pšemice (klasanje, cvatnja, mliječna zrioba). U tu je svrhu sijana smjesa ozimog graška cv. Maksimirski rani i ozime pšenice cv. Mihelca. Smjese su košene u tri faze, od početka do kraja svibnja. Sadržaj suhe tvari pšenice cv. Mihelca iznosio je od 207 g kg-1 u klasanju do 301 g kg-1 u mliječnoj zriobi, dok se kod ozimog graška kretao od 173 g kg-1 u klasanju pšenice do 237 g kg-1 u fazi mliječne zriobe pšenice. Veći prinos suhe tvari ostvaren je u fazi mliječne zriobe gdje je iznosio 7, 95 t ha-1 kod pšenice cv. Mihelca i 6, 03 t ha-1 kod ozimog graška cv. Maksimirski rani. Veći sadržaj sirovih bjelančevina ostvario je grašak cv. Maksimirski rani u fazi klasanja (233 g kg-1) u odnosu na pšenicu cv. Mihelca (161 g kg-1). Veći ukupni prinos sirovih bjelančevina smjese ozimog graška i pšenice postignut je u fazi cvatnje pšenice cv. Mihelca (2067, 4 ha-1) u odnosu na fazu klasanja (1949, 0 kg ha-1) i fazu mliječne zriobe (1875, 3 kg ha-1). Veći sadržaj sirovih vlakana imala je pšenica cv. Mihelca (336 g kg- 1) u fazi cvatnje. Veći ukupni prinos metaboličke energije smjese ozimog graška i pšenice je postignut u fazi mliječne zriobe pšenice cv. Mihelca (123, 99 GJ ha-1).
ozimi grašak, pšenica, faza rasta, prinos, kakvoća
nije evidentirano
engleski
Impact of growth phases on yield and quality of winter pea and wheat forage
nije evidentirano
winter pea, wheat, growth stages, yield, quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
18.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb