Utjecaj faze rasta na kakvoću i prinos voluminozne krme ozime pšenice i zobi (CROSBI ID 412477)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mesar, Hrvoje
Uher, Darko
hrvatski
Utjecaj faze rasta na kakvoću i prinos voluminozne krme ozime pšenice i zobi
Strne žitarice (pšenica, ječam, zob, raž i tritikale) su uz kukuruz naše najraširenije poljoprivredne kulture. Klimatske prilike u kontinentalnoj Hrvatskoj omogućavaju više i stabilnije prinose u jesenskoj nego u proljetnoj sjetvi pa u strukturi proizvodnje dominira uzgoj ozimih formi strnih žitarica. One se uglavnom koriste za ishranu kao zrno no mogu se koristiti i kao kvalitetna voluminozna stočna hrana. Cilj istraživanja je bio utvrditi prinos i kakvoću ozimih žitarica (pšenica i zob) u fazi klasanja, mliječne i voštane zriobe (mekano tijesto). U prosjeku faze rasta značajno (P<0, 05) veći prinos suhe tvari imale su žitarice u fazi mekanog tijesta (12, 13 t/ha) u odnosu na fazu klasanja (6, 06 t/ha) i u odnosu na fazu mliječne zriobe (8, 77 t/ha). U fazi klasanja veću probavljivost suhe tvari imala je ozima pšenica cv. Appach (62, 1 %) u odnosu na ozimu zob cv. Marta (60, 4 %). U fazi mliječne zriobe veću probavljivost suhe tvari imala je pšenica cv. Appach (63, 8 %) u odnosu na zob cv. Marta (61, 8 %). U fazi mekanog tijesta također veću probavljivost suhe tvari imala je pšenica cv. Appach (65, 8 %) u odnosu na zob cv. Marta (63, 3 %).
faza rasta, kakvoća, prinos, pšenica, zob
nije evidentirano
engleski
The impact of stage growth on quality and yield of forage winter wheat and oat
nije evidentirano
growth stage, quality, yield, wheat, oat
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
23.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb