Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj faze rasta na kakvoću i prinos voluminozne krme ozime pšenice i zobi (CROSBI ID 412477)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mesar, Hrvoje Utjecaj faze rasta na kakvoću i prinos voluminozne krme ozime pšenice i zobi / Uher, Darko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Mesar, Hrvoje

Uher, Darko

hrvatski

Utjecaj faze rasta na kakvoću i prinos voluminozne krme ozime pšenice i zobi

Strne žitarice (pšenica, ječam, zob, raž i tritikale) su uz kukuruz naše najraširenije poljoprivredne kulture. Klimatske prilike u kontinentalnoj Hrvatskoj omogućavaju više i stabilnije prinose u jesenskoj nego u proljetnoj sjetvi pa u strukturi proizvodnje dominira uzgoj ozimih formi strnih žitarica. One se uglavnom koriste za ishranu kao zrno no mogu se koristiti i kao kvalitetna voluminozna stočna hrana. Cilj istraživanja je bio utvrditi prinos i kakvoću ozimih žitarica (pšenica i zob) u fazi klasanja, mliječne i voštane zriobe (mekano tijesto). U prosjeku faze rasta značajno (P<0, 05) veći prinos suhe tvari imale su žitarice u fazi mekanog tijesta (12, 13 t/ha) u odnosu na fazu klasanja (6, 06 t/ha) i u odnosu na fazu mliječne zriobe (8, 77 t/ha). U fazi klasanja veću probavljivost suhe tvari imala je ozima pšenica cv. Appach (62, 1 %) u odnosu na ozimu zob cv. Marta (60, 4 %). U fazi mliječne zriobe veću probavljivost suhe tvari imala je pšenica cv. Appach (63, 8 %) u odnosu na zob cv. Marta (61, 8 %). U fazi mekanog tijesta također veću probavljivost suhe tvari imala je pšenica cv. Appach (65, 8 %) u odnosu na zob cv. Marta (63, 3 %).

faza rasta, kakvoća, prinos, pšenica, zob

nije evidentirano

engleski

The impact of stage growth on quality and yield of forage winter wheat and oat

nije evidentirano

growth stage, quality, yield, wheat, oat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

23.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)