Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica (CROSBI ID 412552)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Štrkalj, Lucija
Krpan, Marina
hrvatski
Usporedba metoda određivanja hranjive vrijednosti slastica
Potrošači žele biti sigurni da konzumiraju hranu koja je adekvatna za njihovu prehranu i zbog toga najčešće biraju tradicionalno napravljene slastice. Također, žele biti sigurni da ono što konzumiraju odgovara opisu onoga što smatraju da kupuju, što znači da deklaracija mora odgovarati stvarnome proizvodu. Cilj ovog rada bio je usporediti eksperimentalno dobivene vrijednosti nutrijenata u 10 uzoraka kolača i torti s hrvatskog tržišta s teorijskim izračunom prema dobivenoj recepturi. Određivani su udjeli vode (sušenjem), mineralnog ostatka (pepela) (karbonizacijom), masti (Grossfeldovom metodom), proteina (Kjeldahlovom metodom) i ugljikohidrata (pomoću izračuna) te je izračunata energetska vrijednost. Izračunata su odstupanja, od kojih 7 (3 se odnose na masti, 3 na proteine, 1 na ugljikohidrate) prelaze dopuštenu granicu koju je odredila Hrvatska agencija za hranu.
analize, kolači, nutritivni sastav, tablice kemijskog sastava
nije evidentirano
engleski
Comparison of the methods for determination of nutritive value of confectionary products
nije evidentirano
analysis, confectionery, food composition table, nutritional composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
18.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb