Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A (CROSBI ID 412566)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šain, Adela
Markov, Ksenija
Jakopović, Željko
hrvatski
Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A
Jedan od važnijih problema današnjice je kontaminacija prehrambenih proizvoda mikotoksinima. Izuzev čovjeka, životinja i biljaka, toksično djelovanje mikotoksina dokazano je i na mikroorganizmima. Budući da postoji ograničen broj istraživanja o utjecaju mikotoksina na stanice bakterija i kvasaca, cilj ovog rada bio je odrediti djelovanje okratoksina A na krivulju rasta i morfološke osobine vinskih kvasaca S. crevisiae i S. bayanus tijekom 168 sati, te na bakteriju Lactobacillus plantarum B tijekom 72 sata. Mikrobni rast prikazan je u obliku krivulje rasta, određen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi, dok je veličina stanica, određena metodom mikrometrije upotrebom objektnog i okulatnog mikrometra. Iz dobivenih rezultata može se uočiti da okratoksina A neznatno utječe na rast i morfologiju i Lactobacillus plantarum B i kvasce S. cerevisiae i S. bayanus što se može objasniti da su i bakterija i kvasci razvili određeni otpornost na toksičnost okratoksina A.
krivulja rasta ; Lactobacillus plantarum ; morfološke karakteristike ; okratoksin A ; Saccharomyces bayanus ; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
engleski
Changes in morphological characteristics of selected wine yeasts and lactic acid bacteria in the presence of ochratoxin A
nije evidentirano
growth curve ; Lactobacillus plantarum ; morphological characteristics ; ochratoxin A ; Saccharomyces bayanus ; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
19.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb