Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A (CROSBI ID 412566)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šain, Adela Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A / Markov, Ksenija (mentor); Jakopović, Željko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Šain, Adela

Markov, Ksenija

Jakopović, Željko

hrvatski

Promjene morfoloških karakteristika odabranih vinskih kvasaca i bakterija mliječne kiseline u prisustvu okratoksina A

Jedan od važnijih problema današnjice je kontaminacija prehrambenih proizvoda mikotoksinima. Izuzev čovjeka, životinja i biljaka, toksično djelovanje mikotoksina dokazano je i na mikroorganizmima. Budući da postoji ograničen broj istraživanja o utjecaju mikotoksina na stanice bakterija i kvasaca, cilj ovog rada bio je odrediti djelovanje okratoksina A na krivulju rasta i morfološke osobine vinskih kvasaca S. crevisiae i S. bayanus tijekom 168 sati, te na bakteriju Lactobacillus plantarum B tijekom 72 sata. Mikrobni rast prikazan je u obliku krivulje rasta, određen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi, dok je veličina stanica, određena metodom mikrometrije upotrebom objektnog i okulatnog mikrometra. Iz dobivenih rezultata može se uočiti da okratoksina A neznatno utječe na rast i morfologiju i Lactobacillus plantarum B i kvasce S. cerevisiae i S. bayanus što se može objasniti da su i bakterija i kvasci razvili određeni otpornost na toksičnost okratoksina A.

krivulja rasta ; Lactobacillus plantarum ; morfološke karakteristike ; okratoksin A ; Saccharomyces bayanus ; Saccharomyces cerevisiae

nije evidentirano

engleski

Changes in morphological characteristics of selected wine yeasts and lactic acid bacteria in the presence of ochratoxin A

nije evidentirano

growth curve ; Lactobacillus plantarum ; morphological characteristics ; ochratoxin A ; Saccharomyces bayanus ; Saccharomyces cerevisiae

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

19.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija