Karakteristika prirodnih konzervansa u preradi voća i povrća (CROSBI ID 412597)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pilatuš, Kristina
Dobričević, Nadica
hrvatski
Karakteristika prirodnih konzervansa u preradi voća i povrća
Sve prehrambene sirovine izložene su biokemijskim i mikrobiološkim procesima koji ograničavaju njihovu dugotrajnost. Konzervansi se tijekom prerade koriste prvenstveno kako bi se produljio rok trajanja proizvoda te spriječila bakterijska kontaminacija koja između ostalog može rezultirati i stvaranjem toksina, uzročnika trovanja hranom. Pri konzerviranju voća i povrća koriste se različiti postupci i dodaci, kako bi proizvod bio kvalitetan i održiv dulji vremenski period. Konzervansi mogu biti prirodni i umjetni te njihovi postupci proizvodnje kao i mogućnosti dodavanja često karakteriziraju kvalitetu gotovog proizvoda. U radu je analizirana kvaliteta prirodnih konzervansa koji se dodaju u svježe, ali i prerađene sirovine kao i njihov utjecaj na konzumna svojstva samog proizvoda.
mikrobiološka aktivnost, metode konzerviranja, rok trajanja, konzervansi, voće, povrće
nije evidentirano
engleski
The characteristics of natural preservatives in fruit and vegetables processing
nije evidentirano
microbiological activity, conservation methods, shelf life, fruits, vegetables
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
20.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb