Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakteristika prirodnih konzervansa u preradi voća i povrća (CROSBI ID 412597)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pilatuš, Kristina Karakteristika prirodnih konzervansa u preradi voća i povrća / Dobričević, Nadica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Pilatuš, Kristina

Dobričević, Nadica

hrvatski

Karakteristika prirodnih konzervansa u preradi voća i povrća

Sve prehrambene sirovine izložene su biokemijskim i mikrobiološkim procesima koji ograničavaju njihovu dugotrajnost. Konzervansi se tijekom prerade koriste prvenstveno kako bi se produljio rok trajanja proizvoda te spriječila bakterijska kontaminacija koja između ostalog može rezultirati i stvaranjem toksina, uzročnika trovanja hranom. Pri konzerviranju voća i povrća koriste se različiti postupci i dodaci, kako bi proizvod bio kvalitetan i održiv dulji vremenski period. Konzervansi mogu biti prirodni i umjetni te njihovi postupci proizvodnje kao i mogućnosti dodavanja često karakteriziraju kvalitetu gotovog proizvoda. U radu je analizirana kvaliteta prirodnih konzervansa koji se dodaju u svježe, ali i prerađene sirovine kao i njihov utjecaj na konzumna svojstva samog proizvoda.

mikrobiološka aktivnost, metode konzerviranja, rok trajanja, konzervansi, voće, povrće

nije evidentirano

engleski

The characteristics of natural preservatives in fruit and vegetables processing

nije evidentirano

microbiological activity, conservation methods, shelf life, fruits, vegetables

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

20.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

poljoprivredna tehnika i tehnologija