Održivi razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivan Perica, Oklaj (CROSBI ID 412713)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čović, Dora
Kisić, Ivica
hrvatski
Održivi razvoj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Ivan Perica, Oklaj
Poljoprivredna proizvodnja je djelatnost od velikog nacionalnog interesa. S obzirom na rastući trend proizvodnje ekoloških prehrambenih proizvoda u svijetu, prirodni geografski uvjeti u Republici Hrvatskoj predstavljaju veliki proizvodni potencijal. Uzimajući u obzir porast broja ekoloških proizvođača upisanih u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u periodu od donošenja prvoga Zakona o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (2001. godine) do danas, nameće se zaključak da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) prepoznala potencijal ekološke proizvodnje. Obiteljska gospodarstva – poduzetnici, u svojim poslovnim odlukama često na prvo mjesto stavljaju prednosti života u ruralnoj sredini ili obiteljske interese, no sve jasnija je spoznaja kako i poslovanje mora biti profitabilno (Getz i Carlsen, 2000), za što je potrebna potpora, jer se gospodarstva moraju oduprijeti tržišnim izazovima (slaboj potražnji, dominaciji masovnog turizma) i nedostatku upravljačkih i poslovnih vještina (Sharpley, 2002). Obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu, uz proizvodnju i plasman ekoloških proizvoda, pružati i dodatne turističke usluge te specifične usluge prilagođene željama turista. Na taj način gospodarstva postaju nositeljima razvoja agroturizma, odnosno ukoliko su to ekološka gospodarstva, nositeljima razvoja ekoagroturizma – trenda sa stalnim porastom u turističkoj potražnji na području Europe. U ruralnim prostorima Hrvatske sve je više prisutan proces depopulacije i deagrarizacije. Mlada populacija odlazi u gradove zbog nedostatka perspektive razvoja na selu, zbog čega je starosna struktura sela i seoske zajednice danas vrlo narušena. Stoga bi razvoj ekološke poljoprivrede uz razvoj dopunskih djelatnosti prerade prehrambenih proizvoda i ekoturizma mogao biti jedan od ključnih faktora očuvanja ruralnih zajednica i ruralne kulture. Upravo razvoj dopunskih djelatnosti daje priliku obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima da poboljšaju svoju ekonomsku uspješnost, a time se može potaknuti stvaranje nove stabilnosti društvenih i prirodnih sustava. OPG Ivan Perica iz Oklaja pronašao je svoj put u prethodno navedenome.
ekološka poljoprivreda, okoliš, turizam
nije evidentirano
engleski
Sustainable development of family farming Ivan Perica, Oklaj
nije evidentirano
organic agriculture, environment, turisam
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
21.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu
Zagreb