Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja (CROSBI ID 412789)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zelenika, Ana Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja / Generalić Mekinić, Ivana (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Zelenika, Ana

Generalić Mekinić, Ivana

hrvatski

Utjecaj dodatka biljnog materijala i ekstrakta lovora na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja

Ribljem ulju, kao dodatku prehrani, se posljednjih godina pridaje velika pažnja jer obiluje omega-3 masnim kiselinama koje imaju dokazan pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Ipak, zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, riblja ulja su izrazito osjetljiva na procese oksidacije, a samim time i riblja tkiva tijekom skladištenja, manipulacije i/ili obrade. Oksidacija masti u ribi i ribljim proizvodima rezultira sa pojavom užeglosti i nastankom štetnih produkata oksidacijskog kvarenja koji rezultiraju negativnim organoleptičkim karakteristikama proizvoda. U ovom završnom radu se korištenjem uređaja Rancimat ispitivala oksidacijska stabilnost ribljeg ulja kao i potencijalno produljenje/skraćenje vremena stabilnosti ulja po dodatku homogeniziranog uzorka lista lovora kao i pripravljenih ekstrakata. Dokazano je kako dodatak biljnog materijala lovora i dodatak ekstrakta do određene granice utječu povoljno na oksidacijsku stabilnost ribljeg ulja.

riblje ulje ; rancimat test ; lovor ; oksidacija ; masne kiseline ; masti ; ulja ; lipidi

nije evidentirano

engleski

Influence of the laurel plant material and extract addition of fish oil oxidative stability

nije evidentirano

fish oil ; rancimat te ; , laurel ; oxidation ; fatty acids ; fats ; oils ; lipids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

20.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija