Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno-kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje i skladištenja fermentiranih mliječnih napitaka s komadima voća (CROSBI ID 335235)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gaćeša, Anita Fizikalno-kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje i skladištenja fermentiranih mliječnih napitaka s komadima voća / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Gaćeša, Anita

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Fizikalno-kemijske i reološke promjene tijekom proizvodnje i skladištenja fermentiranih mliječnih napitaka s komadima voća

U radu je ispitan utjecaj vrste primjenjene starter kulture, udjela mliječne masti i dodatka komada voća na tijek fermentacije i koagulacije, te na kakvoću i stabilnost fermentiranih mliječnih proizvoda tijekom devetodnevnog skladištenja. Od kinetičkih parametara praćeni su: pH vrijednost i udio mliječne kiseline (%). Od reoloških vrijednosti praćeni su: sinereza (g/100g), prividna viskoznost, napon smicanja, koeficijent konzistencije i indeks tečenja. Za fermentaciju su korištene dvije vrste startera: jogurtna i miješana termofilno-mezofilno-probiotička (TMP). Rezultati rada pokazali su da jedino vrsta starter kulture ima značajan utjecaj na tijek i brzinu fermentacije, udio mliječne masti vrlo mali, a dodatak voća neznatan, bez obzira na vrstu primjenjenog startera. sva tri prometrana činioca imala su utjecaj na koagulaciju ispitivanih uzoraka. Svi uzorci pokazali su vrlo dobre osobine tijekom skladištenja, uz mali pad pH vrijednosti i polagani porast udjela mliječne kiseline. dodatak voća utjecao je na povećanje intenziteta sinereze. Veća sinereza zabilježena je kod uzoraka nacjepljenih jogurtnom kulturom. Udio mliječne masti nije imao statistički značajan utjecaj na intenzitet sinereze tijekom skladištenja.

fermentirani mliječni napici; fermentacija; mješovita starter kultura; reološki parametri; sinereza; dodatak voća; skladištenje

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical and rheological changes during the production and storage of fermented milk beverages with addition of fresh fruits

nije evidentirano

fermented milk beverages; fermentation; mixed starters; rheological parameters; fruit addition; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

17.05.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija