Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena unosa luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji (CROSBI ID 412819)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Srdić, Maša Procjena unosa luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji / Bituh, Martina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Srdić, Maša

Bituh, Martina

hrvatski

Procjena unosa luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji

Razdoblje studiranja predstavlja prekretnicu u životu većine studenata i često rezultira promjenama životnih navika, što se odražava i na kvalitetu prehrane. Redovita konzumacija voća i povrća temelj je pravilne prehrane i prevencije razvoja kroničnih bolesti što se pripisuje i prisutnim fitokemikalijama. Lutein i zeaksantin glavni su karotenoidi u ljudskom organizmu. Njihova prisutnost u ljudskom organizmu u cijelosti je posljedica konzumacije namirnica biljnog podrijetla. Cilj rada bio je procijeniti dnevni unos luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji. U istraživanju je sudjelovalo 149 ispitanika, a podaci su prikupljeni putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane (FFQ). Veći unos luteina i zeaksantina među ispitanicima ostvaren je konzumacijom povrća (95%) nego voća (5%). Utvrđen prosječan unos luteina i zeaksantina među studentima od 3088, 3  2487, 2 g/dan nije dostatan za ostvarenje povoljnog učinka ovih fitokemikalija na zdravlje koji se ostvaruje unosom od 6000 g/dan, stoga je potrebno je povećati unos voća i povrća bogatih luteinom i zeaksantinom.

fitokemikalije, karotenoidi, lutein, zeaksantin

nije evidentirano

engleski

Assessment of lutein and zeaksantin intake in the population of students

nije evidentirano

carotenoids, lutein, phytochemicals, zeaxanthin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

08.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija