Procjena unosa luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji (CROSBI ID 412819)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Srdić, Maša
Bituh, Martina
hrvatski
Procjena unosa luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji
Razdoblje studiranja predstavlja prekretnicu u životu većine studenata i često rezultira promjenama životnih navika, što se odražava i na kvalitetu prehrane. Redovita konzumacija voća i povrća temelj je pravilne prehrane i prevencije razvoja kroničnih bolesti što se pripisuje i prisutnim fitokemikalijama. Lutein i zeaksantin glavni su karotenoidi u ljudskom organizmu. Njihova prisutnost u ljudskom organizmu u cijelosti je posljedica konzumacije namirnica biljnog podrijetla. Cilj rada bio je procijeniti dnevni unos luteina i zeaksantina u studentskoj populaciji. U istraživanju je sudjelovalo 149 ispitanika, a podaci su prikupljeni putem upitnika o učestalosti konzumacije hrane (FFQ). Veći unos luteina i zeaksantina među ispitanicima ostvaren je konzumacijom povrća (95%) nego voća (5%). Utvrđen prosječan unos luteina i zeaksantina među studentima od 3088, 3 2487, 2 g/dan nije dostatan za ostvarenje povoljnog učinka ovih fitokemikalija na zdravlje koji se ostvaruje unosom od 6000 g/dan, stoga je potrebno je povećati unos voća i povrća bogatih luteinom i zeaksantinom.
fitokemikalije, karotenoidi, lutein, zeaksantin
nije evidentirano
engleski
Assessment of lutein and zeaksantin intake in the population of students
nije evidentirano
carotenoids, lutein, phytochemicals, zeaxanthin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
08.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb