USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA (CROSBI ID 413341)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stegnjaić, Uglješa
Božidar, Šantek
Trontel, Antonija
hrvatski
USPOREDBA POKAZATELJA KVALITETE PIVA GORNJEG I DONJEG VRENJA
U ovom istraživanju proučavan je proces proizvodnje ale i lager piva u laboratorijskom i industrijskom mjerilu. Sladovina za obje vrste piva proizvedena je infuzijskim postupkom uz primjenu usipka standardnog sastava. Za proizvodnju ale piva korišten je kvasac Saccharomyces cerevisiae (tip SafAleTM US-05) odnosno Saccharomyces pastorianus za proizvodnju lager piva. Tijekom procesa glavnog i naknadnog vrenja praćena je promjena koncentracije sastojaka sladovine kao i sinteza glavnih (etanol, CO2, glicerol) i sporednih (esteri, viši alkoholi, acetaldehid) proizvoda procesa alkoholnog vrenja. Na osnovi rezultata ovog istraživanja može se zaključiti da oba piva dobivena u ovom istraživanju odgovaraju standardima kvalitete zahtijevane za obje vrste piva.
pivo donjeg i gornjeg vrenja, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, osnovni sastojci piva, komponente arome piva, različite kromatografske tehnike
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF BEER QUALITY PARAMETERS IN BOTTOM AND TOP FERMENTED BEER
nije evidentirano
bottom and top fermenting beer, Saccharomyces pastorianus, Saccharomyces cerevisiae, major beer constituents, beer aroma compounds, different chromatographic tehniques
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
24.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb