Količina željeza u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha (CROSBI ID 413536)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jerčić, Jakša
Petek, Marko
hrvatski
Količina željeza u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha
Grah (Phaseolus vulgaris) je povrtna kultura koja je raširena i prihvaćena u cijelom svijetu. U svakodnevnoj je upotrebi jer je bogat mineralima i proteinima. Cilj rada bio je utvrditi i usporediti količinu željeza u uzorcima tradicijskih kultivara graha koji su prikupljeni diljem Hrvatske. Za potrebe projekta „Genetic basis of bioactive nutrient content in Croatian common bean landraces“ na pokušalištu u blizini Agronomskog fakulteta posijano je sjeme sakupljenih tradicijskih kultivara graha. Nakon nicanja, 300 je primki opisano prema morfološkim deskriptorima, a među njima najbrojniji su bili kultivari Trešnjevac, Zelenčec, Biser, Dan i noć, Puter, Tetovac i Kukuruzar. U tehnološkoj zrelosti sakupljeno je sjeme koje je osušeno i nad njim je provedena analiza na količinu željeza. Rezultati za svaku skupinu primki prikazani su u obliku aritmetičke sredine, standardne devijacije i varijance. Prosječna količina željeza iznosila je 71, 90 mg Fe kg-1 ST, s rasponom rezultata od 37, 31 do 127, 21 mg Fe kg-1 ST.
ishrana bilja, leguminoze, mikroelementi, Phaseolus vulgaris
nije evidentirano
engleski
Iron content in Croatian traditional common bean cultivars
nije evidentirano
legumes, micronutrients, Phaseolus vulgaris, plant nutrition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
27.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb