Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Količina željeza u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha (CROSBI ID 413536)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jerčić, Jakša Količina željeza u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha / Petek, Marko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jerčić, Jakša

Petek, Marko

hrvatski

Količina željeza u hrvatskim tradicijskim kultivarima graha

Grah (Phaseolus vulgaris) je povrtna kultura koja je raširena i prihvaćena u cijelom svijetu. U svakodnevnoj je upotrebi jer je bogat mineralima i proteinima. Cilj rada bio je utvrditi i usporediti količinu željeza u uzorcima tradicijskih kultivara graha koji su prikupljeni diljem Hrvatske. Za potrebe projekta „Genetic basis of bioactive nutrient content in Croatian common bean landraces“ na pokušalištu u blizini Agronomskog fakulteta posijano je sjeme sakupljenih tradicijskih kultivara graha. Nakon nicanja, 300 je primki opisano prema morfološkim deskriptorima, a među njima najbrojniji su bili kultivari Trešnjevac, Zelenčec, Biser, Dan i noć, Puter, Tetovac i Kukuruzar. U tehnološkoj zrelosti sakupljeno je sjeme koje je osušeno i nad njim je provedena analiza na količinu željeza. Rezultati za svaku skupinu primki prikazani su u obliku aritmetičke sredine, standardne devijacije i varijance. Prosječna količina željeza iznosila je 71, 90 mg Fe kg-1 ST, s rasponom rezultata od 37, 31 do 127, 21 mg Fe kg-1 ST.

ishrana bilja, leguminoze, mikroelementi, Phaseolus vulgaris

nije evidentirano

engleski

Iron content in Croatian traditional common bean cultivars

nije evidentirano

legumes, micronutrients, Phaseolus vulgaris, plant nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

27.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)