Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Brašno konoplje kao dodatak hrani (CROSBI ID 413783)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kunjko, Dunja Brašno konoplje kao dodatak hrani / Dobričević, Nadica (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Kunjko, Dunja

Dobričević, Nadica

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Brašno konoplje kao dodatak hrani

Industrijska konoplja je biljka koja se koristi u razne svrhe od građevinske industrije, prerade u papir, izrada užadi do hrana za ljude i životinje. Pogodna je kultura u plodoredu, te svojim dubokim korijenjem rahli tlo. Najviše se uzgaja za dobivanje vlakana i sjemena. Sjemenke sadrže visok sadržaj ulja i proteina, čime predstavljaju bogat nutritivni sastojak u prehrani čovjeka. Prešanjem sjemenki dobiva se ulje, a mljevenjem konopljine pogače dobiva se brašno. Ulje ima visoku nutritivnu vrijednost, djeluje blagotvorno i ljekovito na ljudski organizam, te je bogato vitaminom E. Za mlevenje sjemenki koriste se mlinovi s valjcima, mlinovi čekićari i razne lomilice.

konoplja, prerada, mljevenje, konopljina pogača, brašno od konoplje

nije evidentirano

engleski

Hemp flour as a food additive

nije evidentirano

hemp, processing, grinding, hemp cake, hemp flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

16.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)