Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.) (CROSBI ID 413792)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šagud, Anja
Dobričević, Nadica
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.)
Povrtne kulture su važne za ljudsko zdravlje, a prvenstveno jer su bogat izvor bioaktivnih spojeva, pa tako i peršin koji se među ostalim povrtnim vrstama istiće u sadržaju vitamina C.Sadrži i minerale (kalij, kalcij, magnezij, fosfor), eterična ulja, beta karoten te vitamin E. Uzgaja se zbog lisnih plojki i korijena. Rezultati istraživanja pokazuju visok sadržaj vitamina C u lisnoj plojki sorte "Rialto", visok sadržaj ukupnih fenola u lisnim plojkama, te isticanje peteljki sorte peršina korjenaša. Od pigmentnih spojeva istraživan je sadržaj ukupnih klorofila i karotenoida, a lisne plojke svih sorti imale su nekoliko puta veći sadržaj ukupnih klorofila i ukupnih karotenoida u odnosu na peteljke.
peršin, vitamin C, ukupni fenoli, pigmentni spojevi, antioksidacijski kapacitet
nije evidentirano
engleski
Bioactive and chemical compounds content in different Parsley cultivars (Petroselinum crispum Mill.)
nije evidentirano
persley, vitamin C, total phenols, pigment compounds, antioxidative capacity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
29.11.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb