Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.) (CROSBI ID 413792)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šagud, Anja Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.) / Dobričević, Nadica (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Šagud, Anja

Dobričević, Nadica

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Sadržaj bioaktivnih i kemijskih spojeva različitih sorata peršina(Petroselinum crispum Mill.)

Povrtne kulture su važne za ljudsko zdravlje, a prvenstveno jer su bogat izvor bioaktivnih spojeva, pa tako i peršin koji se među ostalim povrtnim vrstama istiće u sadržaju vitamina C.Sadrži i minerale (kalij, kalcij, magnezij, fosfor), eterična ulja, beta karoten te vitamin E. Uzgaja se zbog lisnih plojki i korijena. Rezultati istraživanja pokazuju visok sadržaj vitamina C u lisnoj plojki sorte "Rialto", visok sadržaj ukupnih fenola u lisnim plojkama, te isticanje peteljki sorte peršina korjenaša. Od pigmentnih spojeva istraživan je sadržaj ukupnih klorofila i karotenoida, a lisne plojke svih sorti imale su nekoliko puta veći sadržaj ukupnih klorofila i ukupnih karotenoida u odnosu na peteljke.

peršin, vitamin C, ukupni fenoli, pigmentni spojevi, antioksidacijski kapacitet

nije evidentirano

engleski

Bioactive and chemical compounds content in different Parsley cultivars (Petroselinum crispum Mill.)

nije evidentirano

persley, vitamin C, total phenols, pigment compounds, antioxidative capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

29.11.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)