Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva latica božura nakon sušenja pri različitim temperaturama (CROSBI ID 413800)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bušelić, Dajana Svojstva latica božura nakon sušenja pri različitim temperaturama / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Bušelić, Dajana

Matin, Ana

hrvatski

Svojstva latica božura nakon sušenja pri različitim temperaturama

Božur ( Paeonia L.) je trajnica porijeklom iz dijela Azije, Europe i Amerike. Cijenjen je zbog svojih prekrasnih, velikih i različito obojenih cvjetova od bijele, svjetlo do tamno ružičaste, crvene pa i žute boje. Latinsko ime roda Paeonia potječe od Peona, boga medicine iz grčke mitologije. Primarni uzgoj božura kod nas je za rezani cvijet. S obzirom na to da rezani cvijet ne može dugo zadržati primarni oblik, sve je veća potražnja za osušenim laticama cvijeća za višenamjensku upotrebu. Kako bi se očuvala svojstva latica božura, ponajviše boje, važno ih je termički doraditi optimalnim načinom sušenja uzimajući u obzir temperaturu i vrijeme sušenja. Za potrebe istraživanja korištene su latice bijele, ružičaste i ljubičaste boje božura. Latice su sušene na tri različite temperature (40°C, 50°C, 60°C). Najbrže sušenje latica zabilježeno je pri temperaturi od 60°C. Ukupan sadržaj pepela, masti te udjela C, H, N, S utvrđen je na svježim i sušenim laticama božura.

božur ; latice ; sušenje ; cvijet ; temperatura

nije evidentirano

engleski

Peony petals properties after drying at different temperatures

nije evidentirano

peony ; petals ; drying ; flower ; temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

28.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)