Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijske promjene sastava i boje sjemena sezama u procesu kondukcijskog sušenja tostiranjem (CROSBI ID 413805)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mavričić, Tea Kemijske promjene sastava i boje sjemena sezama u procesu kondukcijskog sušenja tostiranjem / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Mavričić, Tea

Matin, Ana

hrvatski

Kemijske promjene sastava i boje sjemena sezama u procesu kondukcijskog sušenja tostiranjem

Sezam (Sesamum indicum L.) kao visokovrijedna uljna kultura predstavlja jednu od najznačajnijih sirovina za proizvodnju jestivog ulja u svijetu. Ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja sadrži 52-63% ulja. Plod sezama je tobolac, dlakav, pravokutnog presjeka. Sjeme sezama nalazi se u tobolcu, u kojem ima od 50 do 80 sjemenki. Ovisno o osobinama kultivara sezama sjemenke mogu biti bijele, žućkaste, tamne, crne, sive ili smeđe boje. Sjemenka sezama ima gotovo najveći sadržaj ulja među uljaricama. Kako bi se poboljšao kemijski sastav i omogućilo dugotrajno korištenje, sjemenke sazama se dorađuju termičkim postupkom, a najčešći je kondukcijsko sušenje tostiranjem. S obzirom da se tijekom kondukcijskog sušenja kemijski sastav sjemenki promijeni, cilj rada je utvrditi kemijske i nutritivne karakteristike sjemenki sezama, prije i nakon procesa kondukcijskog sušenja na kemijsku strukturu sjemenki sezama, s obzirom na temperaturu i vrijeme termičke dorade sušenjem. U radu je korišten kultivar bijelog i kultivar crnog sezama kod kojih je određen kemijski sastav sjemenki sezama. Kultivar bijelog i kultivar crnog sezama u mnogočemu se kvalitativno i kvantitativno razlikuju, kako morfološki, tako i po kemijskoj strukturi sjemenki. Od kemijskih karakteristika određena je količina vlage, pepela, škroba, sirovih masti te suhe tvari. Sjemenke oba kultivara osušena su procesom kondukcijskog sušenja na četiri temperature kroz 120 minuta i to na 80, 100, 120 i 140°C. Nakon termičke dorade sjemenki sezama uočeno je da se sadržaj škroba povećao, što je pozitivna karakteristika. Također, termička dorada sjemenki sezama rezultirala je padom vrijednosti udjela vlage i pepela, što je i očekivano.

Sesamum indicum ; sezam ; kultivar ; sušenje ; temperatura

nije evidentirano

engleski

Chemical changes in composition and color of sesame seeds in the process of conduction drying by toasting

nije evidentirano

Sesamum indicum ; sesame seeds ; cultivar ; drying ; temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

25.04.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)